Strijd om CDA-leiderschap verhevigt: ook CNV-voorzitter Smit mogelijk kandidaat

Foto NRC / Leo van Velzen

De strijd om het leiderschap van het CDA is verhevigd nu ook Marja van Bijsterveldt en nog eens twee anderen, waaronder CNV-voorzitter Jaap Smit, de regeringspartij desgevraagd willen leiden. Vanavond beslist het partijbestuur of er iemand aangewezen wordt of een lijsttrekkersverkiezing volgt.

Demissionair minister van Onderwijs Bijsterveldt stelt zich kandidaat als er een verkiezing wordt uitgeschreven, zo meldden bronnen rondom de minister gisteravond tegenover NRC Handelsblad. Zelf geeft ze geen commentaar.

Ook de voorzitter van vakbond CNV, Jaap Smit, is een mogelijke nieuwe leider. “Als die vraag op me afkomt, zal ik er serieus over nadenken”, zegt hij nu. “En die vraag beantwoord ik niet op voorhand met nee.” Smit wil alleen niet meedoen met een verkiezingscampagne. Hij vindt dat het bij uitstek de rol van het bestuur is iemand aan te wijzen.

Het CDA zit al 22 maanden zonder leider maar is alsnog overvallen door de vervroegde verkiezingen. Het heeft tot commotie geleid omdat er leden bang zijn dat er zomaar iemand aangewezen wordt, zoals gebruikelijk.

Vanochtend meldde ook de onbekende Nijmeegse CDA’er Harry Wesselink zich bij de partij. Hij wil hiermee “druk zetten” op de vergadering:

“Als ze ons iemand door de strot willen duwen zoals Sybrand van Haersma Buma die heeft meegedaan met dit gedonder, deze gedoogconstructie, wil ik het wel doen.”

Hiermee is het aantal mogelijke kandidaten opgelopen tot vier. Al in januari stelde de eveneens demissionair staatssecretaris Henk Bleker zich als eerste kandidaat. Bleker zei toen: „Ik zeg geen nee in noodgevallen. Als er geen paard meer te vinden is binnen de partij, komt er een Gronings paard om aan te spannen.”