Nu al bezwaar tegen partijnaam Hero Brinkman

Hero Brinkman maakte de naam van zijn partij gisteravond, na enige tijd van geheimzinnig doen, bekend in Pauw & Witteman. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

Hij heeft hem nog geen halve dag geleden officieel gemaakt of Hero Brinkman krijgt te horen dat hij de naam van zijn nieuwe partij niet mag voeren. De Onafhankelijke Burger Partij (OBP) zou te veel lijken op de Burger Partij Amersfoort (BPA). Dat meent fractievoorzitter Hans van Wegen die binnenkort naar de Kiesraad gaat om een bezwaar in te dienen.

Voormalig PVV-Kamerlid Brinkman heeft zijn huiswerk volgens Van Wegen niet goed gedaan, zo meldt Novum Nieuws.

“Hij had eerst moeten checken of deze naam al gebruikt wordt voordat hij hem in Pauw & Witteman bekendmaakt. Wij bestaan al sinds 1998.”

‘Denk niet dat Brinkman nog aanvraag indient’

De Kiesraad is volgens Van Wegen zeer streng in dit soort zaken. “Als hij bij de kiesraad een aanvraag indient om zijn partij de Onafhankelijke Burger Partij te noemen, zal die worden afgewezen.” Overigens denkt Van Wegen dat Brinkman het niet zo ver laat komen. “Zodra hij van ons bestaan hoort, zal hij denk ik een andere naam kiezen.”

Van Wegen is niet van plan zelf contact met Brinkman op te nemen. “Ik ken hem alleen van de televisie. Ik zou ook niet weten hoe ik hem moet bereiken. We pakken dit gewoon op de normale manier aan.”

Onzeker of Kiesraad daadwerkelijk ingrijpt

Het is nog maar de vraag of de Kiesraad daadwerkelijk in zal grijpen. ‘Burger Partij’ kan ook als een algemene term worden opgevat die net als het woord vrijheid (gebruikt door PVV en VVD) niet door één partij kan worden geclaimd. “Het is uiteindelijk aan de Kiesraad om hier een oordeel over te vellen”, besluit Van Wegen.