Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

NRC eert Marten Toonder met bijzondere krant

Op woensdag 2 mei staat er in NRC Handelsblad geen enkele foto. Want die dag herdenken we de honderdste verjaardag van de geboorte van Marten Toonder, de geestelijke vader van onder meer Olivier B. Bommel, Tom Poes, Wammes Waggel, professor Prlwytzkofsky en burgemeester Dickerdack.

Om dat eeuwfeest te vieren worden alle foto’s in de krant die dag vervangen door illustraties van de hand van onze tekenaars, onder wie Jean-Marc van Tol, Siegfried Woldhek, Kamagurka en Ruben L. Oppenheimer. Vanaf de Rotterdamse redactie zullen zij, en niet onze fotografen, voor één dag het wereldnieuws met hun pen vastleggen.

Daarnaast vond de krant de schrijver Marcel Möring bereid om die dag een lofzang te schrijven op Marten Toonder. En diezelfde woensdag 2 mei gaat een nieuwe editie van het Bommelverhaal De Bovenbazen van start. Met dezelfde tekst als bij de eerste publicatie in 1963, maar nu met nieuwe tekeningen van Nederlandse tekenaars als Thé Tjong-Khing, Dick Matena, Erik Kriek en Martin Lodewijk. Toonders satire op het kapitalisme is bijna een halve eeuw na verschijning actueler dan ooit en zal tot september elke werkdag op de Achterpagina van onze krant staan.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.