Na India lanceert Pakistan ook raket

Pakistan heeft vanmorgen met succes een ballistische raket gelanceerd, zes dagen nadat aartsrivaal India zijn eerste lange-afstandsraket had afgevuurd. Het bereik van de Pakistaanse raket, de Shaeen-1A, is volgens deskundigen zo’n 2500 kilometer, terwijl de Indiase Agni-V raket doelen op 5.000 kilometer afstand kan raken.

Pakistan en India, die beide over kernwapens beschikken, testen met enige regelmaat raketten. Net als de Agni-V kan de Pakistaanse raket worden uitgerust met kernkoppen.

De Pakistaanse lancering past in een wapenwedloop in Azië die zich al langer aftekent. Pakistan hecht eraan gelijke tred met India te houden, al kijkt dat laatste land tegenwoordig vaak meer naar China dan naar Pakistan. Belangrijk voor de Indiërs is dat de Agni-V het vermogen heeft steden als Peking en Shanghai te treffen. Zowel India als Pakistan kan de grote steden in elkaars land desgewenst met kernraketten bestoken.

Het gaat bij de nieuwe Pakistaanse raket om een verbeterde versie van de Shaheen-1, die voor afstanden tot 750 kilometer is gebouwd. De raket trof volgens plan een doel in de Indische Oceaan. „De verbeterde versie van de Shaheen-1A zal het afschrikkend vermogen van Pakistan versterken”, zei generaal Khalid Ahmed Kidwai, verantwoordelijk voor het Pakistaanse nucleaire programma.

Noch Pakistan, noch India heeft het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van kernwapens ondertekend. Volgens Amerikaanse bronnen groeit het nucleaire arsenaal van Pakistan sneller dan dat welk ander land ook. (AP, AFP)