In Californië haal je wiet gewoon uit de automaat

En zo trek je wiet uit de muur in Californië. Beeld: screenshot Youtube.com

Geen moeilijkdoenerij met drugsdealers ontmoeten in verlaten steegjes in enge buurten, gewoon naar de automaat om je dosis hasj te halen. Dat is het idee achter de Amerikaanse uitvinding genaamd Autospense, een soort FEBO-automaat voor wiet.

Vooruit, een kleine kanttekening dan. Het gaat hier om medische marijuana. De automaat, die vorige week werd onthuld, moet de uitgifte van medische hasj vergemakkelijken. Ook moet het de veiligheidsrisico’s die bij de uitgifte komen kijken wegnemen. Op de site van Autospense staat een handig stappenplan dat uitlegt hoe je de wiet uit de automaat kunt halen.

Maar die wiet krijg je natuurlijk niet zomaar uit het apparaat. De makers, Dispense Labs uit Californië, hebben er wat op bedacht:

“Om een portie te kopen heb je een speciale swipe card nodig en moet je duimafdruk geverifieërd worden. Daarna toets je een geheime pincode in. Alles wordt op camera gevolgd. Na verificatie kun je via een aanraakpaneel op het scherm kiezen uit welke soort wiet je wil, zoals bijvoorbeeld Skywalker, Bio Diesel, Platinum en anderen.”

Bekijk de instructievideo van de Autospense:

Het is overigens niet de eerste wietautomaat. Die hadden ze afgelopen maart al in de eerste wietclub van Nieuw-Zeeland, The Daktory, totdat de autoriteiten besloten de illegale machine in te nemen bij een inval. Een standaard automaat huren en vullen met wiet was namelijk niet helemaal de bedoeling. Volgens de eigenaar was de machine een ‘voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn als wiet legaal zou zijn’.