Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU daagt Hongarije voor hoogste rechter wegens omstreden wetten

European Commission President Jose Manuel Barroso gestures as he addresses the media after the weekly college meeting at the European Commission headquarters in Brussels, Wednesday April 25, 2012. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Commission President Jose Manuel Barroso gestures as he addresses the media after the weekly college meeting at the European Commission headquarters in Brussels, Wednesday April 25, 2012. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Barroso is positief over voornemen Hongaarse premier om positie centrale bank te versterken. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europese Hof van Justitie wegens een geschil over omstreden hervormingen van de regering-Orbán.

Volgens de Commissie maakt de Hongaarse regering met twee wetten inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de instantie die toezicht houdt op de bescherming van persoonsgegevens. Deze privacybeschermer kan volgens de Commissie van de ene dag op de andere worden ontslagen. Brussel eist dat de wetten in overeenstemming worden gebracht met EU-eisen.

‘Wanneer nodig past Hongarije wetgeving aan’

Een woordvoerder van de Europese Commissie tegen verslaggevers in Brussel:

“Met deze stap hopen we Hongarije te overtuigen om de wetgeving te veranderen.”

Als de hoogste rechter van de EU de Commissie gelijk geeft, past de Hongaarse regering de wetgeving aan, zo reageert een woordvoerder van de regering-Orbán. “De oordelen van de rechter zullen volledig en snel worden geïmplementeerd door de regering.”

‘Kwesties lijken wat willekeurig, maar alleen hierop kan Hongarije worden aangepakt’

NRC-redacteur Mark Beunderman in een toelichting:

“Dit lijken wat random kwesties, maar het zijn juist deze zaken die terugkomen in Europese verdragen en daarmee in strijd zijn. Op deze punten is Hongarije te raken, omdat de Europese rechter enkel op deze terreinen iets kan zeggen. De zorg over Hongarije leeft uiteraard breder. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden mediawet. Op dat dossier lijkt Brussel echter geen zaak te hebben. Er moeten wel juridische aanknopingspunten zijn.”

Eerder had de Europese Commissie een conflict met de Hongaarse regering over een wet die inbreuk maakte op de onafhankelijke positie van de centrale bank. Die procedure is inmiddels opgeschort. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft positief gereageerd op het voornemen van de Hongaarse premier Viktor Orbán om de onafhankelijkheid van de centrale bank te versterken. Vandaag maakte de EU de weg vrij voor gesprekken over financiële steun van EU en IMF aan Hongarije, dat kampt met een ernstige financiële crisis.