Een camera die weet wat-ie ziet. En dat ook vertelt

De Descriptive Camera in functie.

Fotograferen is allang geen luxe hobby meer. Iedere smartphone-eigenaar heeft een HD-camera op zak om alle vergetelijke en onvergetelijke momenten vast te leggen. Wat wil een mens nog meer? Een apparaat dat al die kiekjes van een beschrijving kan voorzien bijvoorbeeld, en ze ook even sorteert.

Goed, misschien moeten we je nu wel voorzien van een dode mus: die uitvinding is er nog niet. Maar nu ‘technofiel’ en uitvinder Matt Richardson deze Descriptive Camera heeft gemaakt wel een stukje dichterbij. Dit apparaatje ziet eruit als een soort bonnetjesprinter, maar is een stuk slimmer dan het uiterlijk doet vermoeden. Het lijkt zelfs akelig in de buurt van menselijke intelligentie te komen.

Met een druk op de knop begint de camera met kijken. Drie tot zes minuten later print het apparaat een velletje papier uit met daarop een behoorlijk heldere omschrijving van het tafereel dat is waargenomen. Op de foto hierboven heeft de camera bijvoorbeeld de volgende observatie afgeleverd:

Corner of a wood floored room with a tool chest, bike, stack of books, box leaning against the wall, an open door with a bag hanging off the doorknob.

Niet gek, als je de plaatjes naast vergelijkbare ‘bonnetjes’ legt. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de krachten gebundeld van diverse online platforms. De beschrijvingen worden namelijk wel degelijk door mensenogen geschreven.

Dankzij een systeem met een eenvoudige basis, in het leven geroepen door Amazon, is het mogelijk om informatie snel online te laten verwerken door ‘Mechanical Turk Workers’, mensen die hun diensten tegen betaling aanbieden op internet. De dienst is speciaal bedoeld voor taken die niet door machines, maar alleen door mensen uitvoerbaar zijn. Richardson heeft de taak van deze ‘workers’ vastgesteld, net als de prijs die ervoor wordt betaald, en laat deze dus de omschrijvingen maken die hij wil hebben. Voor een bedrag van omgerekend ruim een euro.

BeagleBone, een platform van Linux bestuurt daarnaast de knop waarmee alles in gang wordt gezet, de webcam en de printer. Het platform zorgt er dus voor dat alle benodigde processen in de juiste volgorde plaatsvinden.

Richardson is natuurlijk nog niet helemaal tevreden. Een versie van de camera die op batterijen werkt is nu in de maak.