De Jager opnieuw in gesprek met GroenLinks, D66 en ChristenUnie

Demissionair minister De Jager wordt ondervraagd door de pers, daags na de val van het kabinet. Foto Hollandse Hoogte/Xinhua

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft voor de tweede keer vandaag met de partijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie gesproken over een nieuw bezuinigingspakket. Het gesprek is onderdeel van zijn ronde langs de partijen. Hij keerde ruim een uur eerder terug na een naar eigen zeggen “constructief” gesprek met PvdA-leider Samsom.

De demissionair minister maakt vandaag een ronde langs de financieel specialisten van alle fracties om te polsen welke bezuinigingen op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. Hij sprak eerder vandaag tegelijk met de zogenoemde Kunduz-coalitie op de burelen van D66.

‘Het gaat vandaag om polsen en sonderen’

Volgens onze politiek redacteur Erik van der Walle vallen er nog geen conclusies te verbinden aan het feit dat De Jager voor de tweede keer met D66, GroenLinks en de ChristenUnie spreekt:

“Vandaag vallen herhaaldelijk termen als ‘polsen’ en ‘sonderen’ te beluisteren, er worden dus zover we kunnen beoordelen geen concrete stappen gezet of besproken. De gesprekken vormen de voorbereiding op een brief die waarschijnlijk vanavond laat of morgenochtend naar de Kamer wordt gestuurd over mogelijke bezuinigingsplannen. Daarin wordt rekening gehouden met de opvattingen van de gesproken partijen.”

De Jager heeft ook telefonisch met PVV-Kamerlid Tony van Dijck gesproken en heeft in de avond een gesprek met Hero Brinkman. Inhoudelijke mededelingen over de besprekingen wilde hij niet kwijt aan persbureau Novum.

Na afloop van het eerdere gesprek vandaag liet ChristenUnie-voorman Arie Slob weten dat de drie partijen grotendeels dezelfde vragen hadden aan De Jager. Een gezamenlijk standpunt is echter nog niet bereikt, zo meldt D66-leider Alexander Pechtold aan persbureau Novum:

“Je regelt niet in zeven uur wat in zeven weken niet is gelukt.”

De Jager is vanochtend ook bij de SP langsgegaan en gisteren is al overlegd met de regeringspartijen VVD en CDA. Hij wilde niet ingaan op de uitkomsten van de ‘informatieronde’, zoals hij het zelf noemde: “Ik luister vooral goed, maar we onderhandelen niet.”

Kamerdebat morgen vanaf drie uur

De Tweede Kamer debatteert morgenmiddag vanaf 15.00 uur over de brief die de regering maandag naar Brussel zal sturen. Daarin moet staan hoe Nederland het begrotingstekort gaat terugbrengen naar de vanuit de EU voorgeschreven drie procent.

De brief die vanavond nog wordt opgesteld door De Jager zal tijdens het debat besproken worden. Dit debat kan niet eerder van start gaan omdat doorbrekende cijfers van het CPB van de bezuinigingsplannen pas in de middag aan de Kamer worden geleverd.

De regering moet uiterlijk op 30 april laten weten hoe het tekort wordt teruggedrongen. Als dat niet gebeurt, kan Nederland een boete opgelegd krijgen van maximaal 1,2 miljard euro. Onder meer de PvdA, SP en PVV hebben aangegeven niet te willen voldoen aan de Brusselse begrotingseis van drie procent. De economie wordt kapot bezuinigd door nu hard te snijden om te voldoen aan de Brusselse eis, stellen de partijen.

Fitch: begrotingstekort moet terug naar drie procent

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt Nederland vanmiddag dat de AAA-status van Nederland in gevaar kan komen wanneer het begrotingstekort in 2013 boven de drie procent uitkomt, zo meldt persbureau Dow Jones.

Fitch publiceerde vandaag een rapport waarin staat dat het begrotingstekort volgend jaar uit zal komen op 4,5 procent, en de doelstelling van de Europese Commissie dus niet zal halen.