De Jager polst fracties over miljardenbezuinigingen

Minister De Jager vlak voor een eurogroepvergadering begin vorige maand in Brussel. Foto Reuters / Laurent Dubrule

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën maakt vandaag een ronde langs de financieel specialisten van alle fracties om te polsen welke bezuinigingen op een Kamermeerderheid kunnen rekenen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NRC Handelsblad.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zei gisteren al in Pauw & Witteman dat hij was benaderd door De Jager.

‘Dit gebeurt niet vaak - gebaar dat er naar fracties wordt geluisterd’

Politiek redacteur Erik van der Walle in een toelichting:

“Het gebeurt niet vaak dat een minister individuele gesprekken voert met álle financiële woordvoerders in de Kamer. Deze overleggen hebben ook niet tijdens het Catshuisoverleg plaatsgevonden. Toen stond De Jager aan de zijlijn. Deze stap is een duidelijk gebaar om te laten zien dat er naar de fracties geluisterd wordt. Eerder zagen we dit minister Kamp doen, die overleg voerde met de PvdA om de laatste hordes bij deze partij weg te nemen voor het pensioenakkoord.”

Kabinet wil in brief naar Brussel rekening houden met Kamer

De Tweede Kamer debatteert zeer waarschijnlijk morgen over de brief die de regering maandag naar Brussel zal sturen, waarin moet staan hoe Nederland het begrotingstekort gaat terugbrengen naar 3 procent. Het kabinet zal hierover vandaag een voorstel sturen naar de Kamer, dat rekening houdt met de opvattingen van de verschillende partijen in de Kamer, zo beloofde Rutte gisteren tijdens het debat.

De regering moet uiterlijk op 30 april laten weten hoe het tekort wordt teruggedrongen. Als dat niet gebeurt, kan Nederland een boete opgelegd krijgen van maximaal 1,2 miljard euro. Volgens Rutte voldoet Nederland niet aan de voorwaarden om een uitzonderingspositie te krijgen.

Onder meer de PvdA, SP en PVV hebben aangegeven niet te willen voldoen aan de Brusselse begrotingseis van 3 procent. De economie wordt kapot bezuinigd door nu hard te snijden om te voldoen aan de Brusselse eis, stellen de partijen.