CDA kiest leider via open lijsttrekkersverkiezing

Vanavond maakte Marcel Wintels, interim manager van Amarantis, in het programma Nieuwsuur bekend dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker, als hij voldoet aan de profielschets van het partijbestuur. Foto Hollandse Hoogte

Regeringspartij CDA kiest volgende maand voor het eerst in de geschiedenis van de partij een nieuwe leider. Dat heeft het partijbestuur vanavond beslist.

Tot nu toe wees de partijtop altijd een nieuwe leider aan. Elk CDA-lid mag meedoen aan de verkiezingsstrijd, maar er komt een ‘selectiecommissie’ die kijkt of mogelijke kandidaten voldoen aan de profielschets.

Eerste stemronde start 7 mei

Volgens partijvoorzitter Ruth Peetoom is zo’n “selectie aan de poort nodig omdat je voor deze klus ook gewoon dingen moet kunnen”. In de eerste stemronde, die 7 mei begint, komen in ieder geval vier verkiezingsdebatten. Half mei begint dan de tweede ronde met de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben gekregen. CDA’ers mogen per brief of telefoon stemmen. Op 1 juni wordt dan de leider bekend.

De nieuwe leider moet volgens Peetoom “charisma hebben, leuk zijn, geloofwaardig zijn en ervaring hebben”. Henk Bleker wierp zich al eerder op als mogelijke kandidaat. Demissionair minister Marja van Bijsterveldt wil ook meedoen.

Vanavond maakte Marcel Wintels, interim manager van Amarantis, in het programma Nieuwsuur bekend dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker, als hij voldoet aan de profielschets van het partijbestuur. De afgelopen dagen was er een felle lobby voor een lijsttrekkersverkiezing waarbij de CDA-leden mogen kiezen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.