Brinkman legt claim lokale Burger Partij naast zich neer

Hero Brinkman trekt zich niets aan van de kritiek dat zijn nieuwe partijnaam te veel lijkt op die van een lokale partij uit Amersfoort. De voormalig PVV’er lanceert vanavond nog het logo en de website van zijn Onafhankelijke Burger Partij.

Hero Brinkman arriveert bij de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte/Maarten Hartman

Hero Brinkman trekt zich niets aan van de kritiek dat zijn nieuwe partijnaam te veel lijkt op die van een lokale partij uit Amersfoort. De voormalig PVV’er lanceert vanavond nog het logo en de website van zijn Onafhankelijke Burger Partij.

De Burger Partij Amersfoort trok vanochtend aan de bel over die naam, die Brinkman gisteravond bekendmaakte tijdens het televisieprogramma Pauw en Witteman. Fractievoorzitter Hans van Wegen vindt dat de naam Burger Partij niet zomaar kan worden overgenomen en zei tegen persbureau Novum ervan uit te gaan dat Brinkman eieren voor zijn geld kiest en een andere naam verzint.

Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort vertrouwt op Kiesraad

De Kiesraad is volgens Van Wegen zeer streng in dit soort zaken. “Als hij bij de kiesraad een aanvraag indient om zijn partij de Onafhankelijke Burger Partij te noemen, zal die worden afgewezen.”

Brinkman laat in een reactie weten dat hij niets te vrezen heeft van de claim uit Amersfoort. Hij heeft een merkenadvocaat ingeschakeld en die heeft hem verzekerd dat er niets klopt van het verhaal van Van Wegen.

Met naam benadrukt Brinkman zijn focus op ‘de burger’

Met de naam wil Brinkman duidelijk maken dat het bij zijn ‘onafhankelijke’ partij vooral ‘ om de burger’ draait, zo zei hij gisteravond. Toen hij vanmiddag, voor aanvang van het Kamerdebat, liet weten dat hij met een eigen partij meedoet aan de komende verkiezingen, zei hij al dat hij ‘voor de de burger’ wil staan en niet ‘voor Europa en meer regels’.