Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Aantal comazuipers blijft stijgen - ‘wachten op eerste dode’

Het aantal jongeren dat zich tijdens een avond stappen in coma drinkt is vorig jaar opnieuw toegenomen. Foto Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

Vorig jaar steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent naar 762. Het gaat om ongeveer evenveel jongens als meisjes. In 2007 werden nog 297 kinderen met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De gemiddelde leeftijd daalde van 15,6 jaar in 2010 naar 15,3 jaar vorig jaar.

Het promillage van de jongeren verschilt niet veel van voorgaande jaren, maar de duur neemt wel toe, meldt persbureau Novum vanochtend op basis van het rapport. Gemiddeld waren de jongeren 3,27 uur buiten bewustzijn, een uur langer dan in 2007, toen voor het eerst landelijk gegevens werden verzameld.

Unicum in Delft: jongen van tien jaar met alcoholvergiftiging opgenomen

Volgens kinderarts en oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren Nico van der Lely is het wachten tot de eerste dode valt. Het dieptepunt in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, waar hij werkt, was volgens hem een jongen van 10 jaar. Nooit eerder werd iemand op zo’n jonge leeftijd met een alcoholvergiftiging opgenomen.

In het westen van het land werden de meeste kinderen opgenomen. Koploper is Noord-Holland. Bijna eenderde van de 762 gevallen komt uit deze provincie, gevolgd door Zuid-Holland met 17,7 procent. De meeste kinderen komen uit autochtone tweeoudergezinnen. Veertig procent van de opgenomen jongeren zat op het vmbo, 23 procent op de havo en 19 procent op het vwo.

Van der Lely: rekening behandeling niet verhalen op jongeren zelf

Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma opperde onlangs dat comazuipers zelf de kosten van hun ziekenhuisopname zouden moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei in maart dit geen goed idee te vinden. Ze wees erop dat spoedeisende hulp bij de basisverzekering hoort. Ook waarschuwde ze voor willekeur.

Van der Lely vindt ook dat niet van jongeren kan worden geëist dat ze zelf de rekening betalen. De meeste comazuipers drinken volgens hem niet bewust door tot ze omvallen, maar geven aan dat het hen is overkomen. Pubers kunnen de gevolgen van hun gedrag nog niet overzien, vindt Van der Lely.