WikiLeaks-verdachte Manning wil dat proces wordt stopgezet

Bradley Manning wordt door militaire politie begeleid naar de rechtszaal. Foto AFP / Jim Watson Bradley Manning wordt door militaire politie begeleid naar de rechtszaal. Foto AFP / Jim Watson

Bradley Manning, de militair die ervan wordt verdacht duizenden documenten van de Amerikaanse regering te hebben gelekt, wil dat zijn proces wordt stopgezet. Hij heeft een militaire rechter gevraagd om alle aanklachten tegen hem te laten vallen.

Vandaag is Manning met zijn tegenstanders geconfronteerd tijdens drie dagen van procedurele hoorzittingen, voordat hij voor de volledige krijgsraad verschijnt. Het is de derde keer dat Manning voor het publiek verschijnt sinds hij op 25 mei 2010 is gearresteerd.

De advocaten van Manning dienden vorige week twee moties in. In een motie wordt gepleit om alle aanklachten te laten vallen, de andere motie is er voor als de eerste motie niet lukt. Daarin wordt gepleit om de aanklacht op enkele punten te laten vallen, meldt CNN. Aangepaste versies van de moties zijn door de advocaat van Manning online gezet.

In februari is Manning voor een militaire rechtbank formeel in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer het “heulen met de vijand”. Nog steeds pleiten aanhangers voor zijn vrijlating.

Bradley Manning zit al bijna twee jaar vast. Hij wordt berecht voor het opzettelijk lekken van meer dan 700.000 geheime documenten naar WikiLeaks, waaronder diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. De 24-jarige soldaat zou in chatgesprekken hebben toegegeven dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten. Sinds zijn arrestatie staat Manning symbool voor de vrijheid van informatie.