Rutte debatteert met Kamer over val kabinet - ‘sleutelrol voor PvdA’

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz Vanmiddag legt Rutte verantwoording af aan de Kamer voor de val van het kabinet. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vanmiddag legt Rutte verantwoording af aan de Kamer voor de val van het kabinet. Vanaf 14.00 uur debatteert de Kamer over onder meer de nieuwe verkiezingsdatum en de begroting voor 2013.

Er zal besproken moeten worden welke (spoedeisende) kabinetsvoorstellen nog kunnen worden behandeld met het huidige demissionaire kabinet en welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Uit het Kamerdebat moet daarnaast blijken hoe de Kamer wordt betrokken bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar.

Het is in het landsbelang dat de partijen nu prioriteit geven aan het voorbereiden van de begroting voor 2013. Welke partijen stappen over hun eigen schaduw heen en helpen de pijnlijke bezuinigingsvoorstellen aan een meerderheid? Normaliter worden nog enkel lopende zaken afgehandeld. Omstreden onderwerpen moet het kabinet overlaten aan een volgend kabinet. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer stelt zo’n lijst met controversiële onderwerpen samen.

‘Samsom wacht keuze: compromis met Rutte of confrontatie met kabinet’

Volgens NRC-politiek redacteuren Tom-Jan Meeus en Derk Stokmans is er een sleutelrol weggelegd voor de PvdA:

“Zonder hulp van alle middenpartijen (VVD, CDA, ChristenUnie, D66 én PvdA) zal het onmogelijk zijn te bezuinigen op een manier die Europese Commissie en financiële markten goedkeuren. Het alternatief – CDA en VVD met D66, ChristenUnie en GroenLinks – is door de wankele positie van GroenLinks-leider Sap te riskant.

Dus moet de PvdA, de partij die Wilders zo graag kleineert, vol aan de bak. Samsom wacht de keuze: het compromis met Rutte, of direct met de verkiezingscampagne beginnen en de confrontatie met het mislukte kabinet zoeken. Een schizofrene positie in een mediacultuur die van politici simpele keuzes vereist, terwijl ze moeten werken met de ondoorgrondelijke stembusuitslagen.

De details uit het bijna-akkoord bieden een begin: de middenpartijen kunnen het eens worden over zaken als de hypotheekrenteaftrek en eerdere verhoging van de AOW-leeftijd. Daarna moet iedereen die voor het land zegt op te komen inleveren op zijn uitgangspunten.”

Kamer ruziet over verkiezingsdatum, kabinet beslist

Gisteren was al veel te doen over de datum waarop verkiezingen moeten worden gehouden. Vandaag zal de Kamer het kabinet adviseren over een verkiezingsdatum. Een zeer krappe meerderheid van de Kamer stuurde gisteren aan op snelle verkiezingen. Die zouden volgens veel partijen nog voor de zomer plaats moeten vinden. Hero Brinkman sprak van 27 juni als verkiezingsdatum. Maar de Kiesraad vindt dat te kort dag en noemt woensdag 5 september “de eerste reële datum”. Het kabinet zal uiteindelijk de knoop doorhakken.

Rutte bood gisteren in een officiële brief het ontslag aan van zijn minderheidskabinet aan koningin Beatrix.