Twaalf jaar en wereldberoemd. Het succes van een Nederlandse time-lapse

Screenshot van de time-lapse van Lotte

Filmmaker Frans Hofmeester kreeg twaalf jaar in twee minuten en vijfenveertig seconden. Hij maakte een time-lapse van dochtertje Lotte, en deed dat zo mooi dat het hem al meer dan een miljoen hits opleverde op Vimeo - en dat aantal neemt in razend tempo toe.

Lachend, pratend, huilend, met haar, zonder haar, twee staartjes. Geen tanden, melktandjes, een fietsenrek. Van zwart-wit naar kleur, tegen dezelfde witte achtergrond: een babydekentje. Toen Lotte twee weken oud was begon hij met filmen. Het witte babydekentje is hij blijven gebruiken; toen Lotte zittend werd gefilmd hing het achter haar.

Later gepost, dus minder hits (ruim honderdduizend), maar net zo mooi, is de time-lapse van zoontje Vince. Ook hij is gefilmd in verschillende poses (van lachend tot huilend) met het verschil dat hij af en toe z’n tong erbij uitsteekt en dat z’n gezicht soms is voorzien van krassen (gevallen, gevochten?). Negen jaar in twee minuten.

Iedere week gefilmd

Iedere week zijn Lotte en Vince door hun vader gefilmd: “Lotte veranderde zo snel, dat ik het wilde vastleggen zodat ik het me kon blijven herinneren. Andere mensen maken dan een fotoboek, ik gebruikte mijn camera. Toen Lotte drie was en ik het al die tijd had volgehouden, werd Vince geboren. Toen ben ik hem natuurlijk ook gaan filmen.”

Jarenlang wekelijks filmen vergt een ijzeren discipline. Van Frans, maar ook van de kinderen: “Ze hadden ook weleens geen zin. Dan zei ik: ‘Nog heel even! Vertel nog even over je basketballes, heb je gewonnen?’ En zo hield ik ze toch nog even aan het praten.”

De enorme hoeveelheid aan materiaal is jaarlijks gemonteerd. Voor verjaardagen, zodat de visite na de taart het filmpje kon kijken. Er bestaat ook een omgekeerde versie, van oud naar jong, en een langzame versie van dertig minuten, waarin je Lotte en Vince ook hoort praten. “Ik zou graag willen dat die trage versie in een museum of een galerie komt te hangen. Zodat mensen in alle rust kunnen kijken hoe ze opgroeit en kletst over wat ze meemaakt en waar ze mee bezig is.”

CNN heeft gebeld, de Japanse televisie. Blog als the Huffington Post en Buzzfeed verwijzen naar Lotte. In alle talen wordt het filmpje geretweet:

Twitter avatar Ryu_Hikawa 氷川竜介 「女の子の0歳から12歳までの成長を2分45秒に圧縮した微速度撮影映像」リアル版ふしぎなメルモですな。高校のころこのアイデアは考えたことがあり、とり・みきさんが同じ発想で漫画化されてた。いずれコマ撮り映像にも出逢えるのかな。 http://t.co/SGegVGoZ
Twitter avatar Neige_fondue Neige_fondue Time Lapse d’une fille de 0 à 12 ans: Frans Hofmeester a filmé sa fille prénommée Lotte toutes les semaines… http://t.co/HvguZTmk
Twitter avatar afterflakes butter cream Something wonderful on Monday morning Amazing Time Lapse Video Of A Girl Named Lotte - http://t.co/qZdKsHm5
Twitter avatar SinaAfra Sina Afra Lotte isimli bir kızın bebeklikten 12 yasına kadar olan büyüme hikayesi 2 dakikada. Çok güzel. http://t.co/Ju8JCiMB

“Ik heb wel gedacht dat ik heel bijzonder materiaal in handen heb, dat het aandacht verdient. Maar dat het zóveel aandacht krijgt, is nauwelijks te bevatten. Ik ben wel een beetje beduusd. Voor een trotse vader is dit echt overweldigend.”