Tate Modern gaat ondergronds

Op 18 juli gaat een nieuw, ondergronds deel van Tate Modern in Londen open. Het gaat om ‘The Tanks’, twee voormalige olietanks van het als elektriciteitscentrale begonnen gebouw aan de Theems. De uitbreiding van het museum wordt gewijd aan de zogeheten ‘timebased arts’: performance, dans, theater en film. Volgens de Tate is het de eerste museumruimte ter wereld die permanent voor deze vormen van kunst wordt gereserveerd.

Nick Serota, directeur van de Tate, vindt The Tanks een antwoord op de veranderde kunstpraktijk, waarin multimedia-installaties en performances veel talrijker zijn dan vijftien jaar geleden, toen Tate Modern opende. Volgens Serota zijn ook de behoeftes van het publiek veranderd: mensen willen kunst waar ze aan kunnen deelnemen.

Het festival waarmee The Tanks begint maakt deel uit van het culturele programma dat de Olympische Spelen in Londen begeleidt. In de East Tank komt een nieuw werk van de Koreaanse, aan de Rijksakademie in Amsterdam opgeleide kunstenaar Sung Hwan Kim.

In de South Tank wordt vooral de geschiedenis van de ‘timebased arts’ getoond, met onder meer opvoeringen van Anna Teresa de Keersmaekers choreografie Fase uit 1982 en van de multimediaprojecten die de Italiaanse kunstenaar Aldo Tambellini in de jaren zestig in New York opvoerde.

The Tanks zijn twee ronde ruimtes van elk dertig meter doorsnee en 7 meter hoog, waarvan het industriële verleden wordt benadrukt. Daarnaast is er nog een langwerpige ruimte, de Transformer Galleries, waar onder meer werk van multimediapioniers Suzanne Lacy en Liz Rhodes uit de jaren zeventig en tachtig zal worden getoond.

Op de tanks zal de verdere uitbreiding van de Tate Modern verrijzen, een bakstenen gebouw ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron, die ook de verbouwing van de elektriciteitscentrale tot museum in 2000 voor hun rekening namen.

Dit gebouw, dat de ruimte van de Tate met 60 procent uitbreidt, moet voor 2017 klaar zijn. 70 procent van de bouwkosten is nu gedekt.

The Tanks sluiten weer op 28 oktober en zullen daarna open zijn als de bouwwerkzaamheden dat toelaten.