Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

‘Soedan verklaart de oorlog aan Zuid-Soedan’

De Chinese president Hu Jintao spreekt met de Zuid-Soedanse president Salva Kiir tijdens een ontmoeting in Beijing vandaag.
De Chinese president Hu Jintao spreekt met de Zuid-Soedanse president Salva Kiir tijdens een ontmoeting in Beijing vandaag. Foto AFP Kazuhiro Ibuki

Volgens Salva Kiir, de president van Zuid-Soedan, heeft het regime van de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn land de oorlog verklaard. Dat zei hij tegen de Chinese president Hu Jintao in Beijing, meldt AFP.

“Mijn bezoek komt op een kritisch moment voor Zuid-Soedan, omdat onze naaste regio Khartoum de oorlog heeft verklaard in ons land”, zei Kiir. Kirr bezocht China om investeringen los te krijgen voor de olie-industrie. China is een belangrijke afnemer van olie en heeft daarom grote belangen in zowel Soedan en Zuid-Soedan. Het land weigert partij te kiezen. Kiir hoopte met zijn bezoek ook diplomatieke steun te krijgen om het conflict tussen beide gebieden te sussen. Volgens een woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger zijn er vannacht tijdens luchtaanvallen door Soedan acht bommen gegooid.

Oorlog voor beide landen ongunstig

Zondag trok Zuid-Soedan zijn troepen terug uit het olierijke Heglig, dat het ruim tien dagen had bezet. Dat gebeurde onder internationale druk. De Soedanese regering reageerde echter met een oproep tot geweld: president Omar al-Bashir zei dat er alleen onderhandeld zou worden met “wapens en kogels”. Bij aanvallen sindsdien van Soedanese troepen zijn meerdere doden gevallen. Volgens onze correspondent Koert Lindijer is een oorlog voor zowel Soedan als Zuid-Soedan nadelig:

“Beide landen kunnen zich geen oorlog permitteren. De scheiding tussen de landen vorig jaar juli viel vooral voor Soedan zeer ongunstig uit: het raakte tweederde van zijn olie-inkomsten kwijt. Het raakte in een diepe economische crisis met hoge inflatie en tekorten aan consumptiegoederen en brandstof. Het IMF voorspelde deze week dat de Soedanese economie dit jaar met 7,3 procent zal krimpen.”

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar heersen er grote spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan om de vele olievelden in de grensregio. Heglig, gelegen op Soedanees grondgebied, is voor Soedan extreem belangrijk voor zijn oliewinning. Zuid-Soedan nam Heglig eerder deze maand in, naar eigen zeggen in een reactie op luchtaanvallen van Soedan. Sinds er gevochten wordt om Heglig ligt de olieproductie daar stil.