Verkiezingen pas na de zomer - PvdA legt zich er bij neer

Nederland, Utrecht, 02-03-2011 Stemmen voor de Provinciale Staten Verkiezingen op stembureau in stemdistrict 93. FOTO: Gerard Til / Hollandse Hoogte
Nederland, Utrecht, 02-03-2011 Stemmen voor de Provinciale Staten Verkiezingen op stembureau in stemdistrict 93. FOTO: Gerard Til / Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte / Gerard Til

De Tweede Kamerverkiezingen zullen na de zomer plaatsvinden. Gisteren wilden VVD, PvdA en SP nog dat die voor de zomer zouden plaatsvinden. De PvdA legt zich echter neer bij de wens van de andere partijen om de verkiezingen over de zomer te tillen.

Hierdoor is er nu een meerderheid van de Kamer voor verkiezingen na de zomer. Het kabinet moet uiteindelijk de verkiezingsdatum vaststellen.

PvdA-leider Diederik Samsom verklaarde tegenover RTL nog altijd voor verkiezingen voor de zomer te zijn:

“Maar het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum.”

De Kiesraad noemde woensdag 5 september gisteren “de eerste reële datum” voor verkiezingen. Secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker stelde dat nieuwe partijen hun naam niet meer op het stembiljet kunnen krijgen als de verkiezingen voor de zomervakantie plaatsvinden.

‘Draai PvdA verstandig’

Tweede Kamerlid Hero Brinkman, die gisteren nog woedend was op de PvdA, noemt het een “verstandig besluit”. Pechtold van D66 schrijft op Twitter:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Ik verwacht dat collega @diederiksamsom nu ook bereid is te praten over begroting 2013?

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, reageert op Twitter:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Draai verstandig PvdA, in sept toch verkiezingen. Had beter geweest als ze dit eerder hadden ingezien. Landsbelang voorop ipv partijbelang.

Lees hier een vooruitblik op het Kamerdebat, waar nrc.nl een liveblog over zal bijhouden: Rutte kan flinke aanval oppositie verwachten.