Rutte wil met Kamer praten over bezuinigingen die nodig zijn

Premier Rutte ziet het ontslag van zijn kabinet als "onvermijdelijk". Screenshot NOS

Premier Mark Rutte betreurt dat zijn kabinet er niet in is geslaagd een akkoord te bereiken. Het ontslag noemde hij “onvermijdelijk”. Rutte hoopt dat de Kamer met het kabinet wil praten over de bezuinigingen die nodig zijn.

Rutte:

“Stilstand is niet goed voor Nederland. De noodzaak om maatregelen te treffen is niet anders of minder geworden. Daarvoor zijn de problemen te erg. [...] Ik sta hier zonder pretenties. Het woord is nu aan de Kamer en daarna aan de kiezer.”

Blok: snel verkiezingen, snel begrotingstekort terugdringen

VVD-fractievoorzitter Stef Blok stelde als eerste spreker dat snelle verkiezingen van het “grootste belang” zijn om de “oplopende financiële schade” te beperken. Hij erkent dat een vroege verkiezingsdatum het lastig maakt voor nieuwe partijen om toe te treden, maar uitstellen tot na de zomer heeft volgens hem meer nadelen. “Wij kiezen voor snelheid: snel verkiezingen, snel het begrotingstekort terugdringen en snel het vertrouwen in Nederland herstellen”.

Voorstel Samsom: verkiezingen op 12 september

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom wil ik ook graag snel verkiezingen, maar wil tegemoet komen aan een deel van de Kamer die ervoor pleit verkiezingen ná de zomervakantie te houden. Zijn voorstel: verkiezingen op 12 september.

Samsom pleitte daarnaast voor een “breed gedragen 3,6 procent begrotingstekort”. In de plannen van de PvdA voor de bezuinigingen komt het tekort namelijk uit op 3,6 procent in 2013, in plaats van de Brusselse eis van 3 procent.

NRC-politiek verslaggever Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Sfeer in de Kamer is op wat jij-bakken na behoorlijk constructief tussen vvd, cda en pvda. #catshuisdebat

Wilders: het was óf Henk en Ingrid óf megabezuinigingen van Brussel

Volgens PVV-leider Wilders kon hij niet anders dan breken. “Dit is een pakket dat vooral de burger pakt.” De btw-verhoging en de nullijn zijn het laatste wat Nederland nodig heeft, aldus Wilders, die zijn gelijk bevestigt ziet in de doorrekening van het CPB. Volgens Wilders toont de PVV “moed” en “een rechte rug” door nee te zeggen tegen dit akkoord en de “Brusselse bureaucraten”. “Of we kiezen voor Henk en Ingrid óf we kiezen voor de megabezuinigingen van Brussel”, aldus Wilders.

Enkele verklaringen voorafgaand aan het debat:

Volg ons liveblog voor het laatste nieuws uit het debat.