Overvallers op Rotterdamse billboards

Criminelen die in Rotterdam een overval plegen, kunnen zichzelf vanaf vrijdag terugzien op billboards in de stad. Met dit nieuwe middel hoopt het Openbaar Ministerie (OM) het aantal overvallen te verminderen. De verdachten worden getoond op een metersgroot scherm voor de Koopgoot en in diverse supermarkten.

Het OM wil het winkelend publiek op deze manier betrekken bij de opsporing van overvallers. De eerste tien verdachten hebben tot vrijdag de tijd zich te melden, daarna komen ze op de billboards.

Aanleiding is een scherpe toename van het aantal overvallen. In de eerste maanden van dit jaar vond bijna iedere dag een winkel- of straatroof plaats in Rotterdam.

Burgemeester Aboutaleb (PvdA) staat achter de inzet van de billboards. Hij vindt niet dat de privacy van de verdachten wordt geschaad. „De mogelijkheid om posters van criminelen op te hangen, bestaat nu ook al. En naar Opsporing Verzocht kijken elke week een paar miljoen mensen. Deze schermen zijn een vergelijkbaar instrument.”

Eerder werden de schermen al gebruikt om hooligans op te sporen. Verdachten van de ‘Kuiprellen’ werden vorig jaar september getoond nadat zij het Rotterdamse Maasgebouw hadden bestormd. Diverse hooligans konden na tips worden opgespoord.

Aboutaleb vindt dat de schermen „gepast” gebruikt moeten worden; eerst moet de politie met eigen recherchewerk proberen verdachten op te sporen. Hij is niet bang dat mensen zich door de schermen onveiliger gaan voelen. „Het veiligheidsgevoel neemt hopelijk juist toe.”