Leden CDA willen verkiezing nieuwe leider

Peetoom in juni vorig jaar bij de presentatie van het Strategisch Beraad, de werkgroep die de laatste maanden aan het nadenken was over de nieuwe koers van het CDA. Foto NRC / Roel Rozenburg

Binnen het CDA is commotie ontstaan over de wijze waarop de nieuwe leider gevonden moet worden. Leden zijn acties begonnen om het partijbestuur van een lijsttrekkersverkiezing te overtuigen.

“Het is heel goed mogelijk om een kort-maar-krachtige voorverkiezing te organiseren” staat in de open brief aan partijvoorzitter Ruth Peetoom die in bezit is van NRC Handelsblad:

Leden_kiezen_de_leider[1]

Vanavond beslist partijvoorzitter Ruth Peetoom of ze iemand wil aanwijzen, of dat ze de CDA-leden uit twee of meer kandidaten laat kiezen – een unicum voor de partij die dit streven wel in de eigen statuten heeft staan. Morgen beslist het partijbestuur definitief.

Onder de ondertekenaars bevinden zich ook een bestuurslid van de machtige provinciale afdeling Noord-Brabant en de fractievoorzitter van het CDA in de Limburgse Staten. Daarnaast hebben ook enkele lokale partijvoorzitters de open brief ondertekend.

CDA-leden kozen nooit eerder leider

Het CDA zit al twintig maanden zonder leider. Het is nog nooit voorgekomen dat de CDA-leden iemand konden kiezen. Ondanks dat is het niet eens zo controversieel: het staat in de statuten dat het partijbestuur moet “streven” naar meer kandidaten waaruit leden kunnen kiezen.

CDA-afdeling Nijmegen heeft samen met het lid Harry Wesselink daarnaast een resolutie opgesteld die op het volgende congres, over vijf weken, in stemming zou moeten komen. Ook deze resolutie roept op tot een lijsttrekkersverkiezing.

Verkiezing van nieuwe partijleider verdeelt top CDA

NRC Handelsblad meldde vorige week dat CDA-voorzitter Ruth Peetoom en partijprominenten onder wie vicepremier Maxime Verhagen het oneens zijn over de wijze waarop een nieuwe partijleider moet worden gekozen.

Verhagen en de bewindslieden Henk Bleker en Marja van Bijsterveldt willen een lijsttrekkersverkiezing. Partijvoorzitter Peetoom heeft daar bezwaren tegen. Het partijbestuur is verdeeld, meldden bronnen in de partijtop tegen NRC Handelsblad.