Inhoud en uitstraling

Weinigen zagen een trainer in Patrick Kluivert. Maar de flamboyante oud-spits leidde Jong Twente naar de landstitel. „Dit is wel een stukje genoegdoening.”

23-4 FcTwente kampioen v nederland beloftencompetitie. o.l.v. Patrick Kluivert foto eric brinkhorst
23-4 FcTwente kampioen v nederland beloftencompetitie. o.l.v. Patrick Kluivert foto eric brinkhorst eric brinkhorst

Het is even wennen. Strak in het pak, met rustige tred en een kladblok in zijn handen. Zo betreedt Patrick Kluivert het veld van de Veste. Het is de kampioenswedstrijd van Jong FC Twente, dat dit seizoen wordt getraind door Kluivert. Het eerste echte trainingskarwei van de voormalige spits van Ajax en FC Barcelona, van wie weinigen tijdens zijn voetballoopbaan hadden vermoed dat hij het trainersvak in zou gaan.

„Het verbaast mij enorm”, zegt een supporter in Enschede voor de wedstrijd. „Kluivert was altijd de man met de vrije rol die in het veld nooit veel verantwoordelijkheden hoefde te dragen. Van dat soort spelers verwacht je later niet dat ze die verantwoordelijk wel willen en leren dragen. En zeker niet van een speler als Kluivert.”

De 35-jarige oud-international, met veertig doelpunten nog altijd topscorer aller tijden van het Nederlands elftal, was afgelopen seizoen nog spitsentrainer bij NEC, in Nijmegen. Onder zijn hoede groeide de tot dan toe niet heel opvallende Belgische spits Björn Vleminckx met 23 doelpunten uit tot topscorer van de eredivisie.

Kluivert was afgelopen zomer toe aan een nieuwe stap. Openlijk solliciteerde hij voor een functie bij zijn jeugdliefde Ajax, waar na de bestuurlijke herindeling steeds meer oud-spelers op het trainingsveld opdoken. Maar waar Marc Overmars, Ronald de Boer en Jaap Stam met open armen werden verwelkomd, bleef de deur dicht voor Kluivert. Ja, de F’jes mocht hij trainen, de jongste jeugd vanaf 7 jaar. Kluivert bedankte en ging in op het aanbod van Twente, dat hem aantrok als trainer van de beloften.

„Hij heeft de jongens leren winnen”, vertelt voorzitter Joop Munsterman van Twente, die Kluivert persoonlijk benaderde. „Dat ontbrak er nog wel eens aan bij ons, maar Patrick heeft van begin af aan gezegd dat het hoort bij een topclub om te winnen. Dat is zijn lijfspreuk geweest en dat heeft hij er bij die jonge gasten echt ingehamerd.”

Volgens Munsterman straalt de komst van Kluivert af op de hele club. „Natuurlijk gaat het vooral om de inhoud van een trainer, maar dit was een heel prettige bijkomstigheid. Kluivert heeft de uitstraling die past bij de club die we willen zijn.”

Tijdens het duel tegen de beloften van FC Groningen, die speciaal voor de kampioenswedstrijd werd gespeeld in een met 15.000 toeschouwers gevulde Veste, wordt Kluivert massaal toegezongen door het FC Twente-publiek. „Patrick Kluivert, we worden kampioen”, schalt het van de tribunes. Ovationeel applaus voor een Amsterdamse voetbalheld, een unicum in Enschede.

Na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd, waarmee Twente verzekerd is van de titel in de beloftencompetitie, vertelt aanvoerder Quincy Promes dat hij verbaasd was toen hij hoorde dat Patrick Kluivert zijn nieuwe trainer zou worden. „Ik wist wel dat hij bij NEC iets deed, maar had geen idee dat hij ambities had om hoofdtrainer te worden. In het begin kijk je dan wel op tegen iemand met zo’n staat van dienst. Dat heb ik nu nog steeds wel eens.”

Promes, die eerder in de Ajaxjeugd speelde, schrijft het succes van Jong Twente voor een groot deel toe aan Kluivert. „Hij heeft ons geleerd hoe we die laatste stap moeten maken, vooral ook op mentaal gebied. Vandaag trekken we de wedstrijd over de streep. Dat komt door wat hij ons heeft geleerd. Ik zie in hem een toekomstig toptrainer.”

Voor Kluivert is de titel een definitief bewijs dat zijn criticasters het bij het verkeerde eind hadden. Te midden van het feestgedruis in Enschede wil de winnende coach nog wel kwijt dat hij zich weinig aantrekt van mensen die in hem nooit een trainer hebben gezien.

„Vooroordelen zal je altijd houden, maar ik wist van mezelf wat ik kon en wilde dat ook laten zien”, zegt hij in de Veste. „Als mensen zeggen dat ik geen goede trainer kan zijn, maakt me dat alleen maar sterker. Dan is dit wel een stukje genoegdoening, ja.”

Voor Kluivert, die vier jaar geleden zijn laatste profwedstrijd speelde voor Lille OSC en daarna aan de slag ging als spitsentrainer bij AZ, is FC Twente niet het eindstation als trainer. „Uiteindelijk wil je naar een topclub. Je wil altijd meer en hogerop, dat is logisch. Maar deze titel is wel een heel mooi begin.”