Donner, Verbeet en de Graaf vanavond naar Beatrix - Ook Rutte brengt bezoek

De Koninklijke Marechaussee houdt de wacht bij het Paleis Huis ten Bosch. Koningin Beatrix ontvangt vanavond haar adviseurs.
De Koninklijke Marechaussee houdt de wacht bij het Paleis Huis ten Bosch. Koningin Beatrix ontvangt vanavond haar adviseurs. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Koningin Beatrix ontving vanavond vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner. Ook Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) brachten de koningin een bezoek. Premier Rutte bezoekt haar hierop. Dat laat de Rijkvoorlichtingsdienst weten.

Onderwerp van gesprek tussen de koningin en haar vaste adviseurs was hoogstwaarschijnlijk de ontstane politieke situatie door de val van het kabinet. De drie worden om beurten op Paleis Huis ten Bosch verwacht. De Graaf is de eerste gesprekspartner, gevolgd door Verbeet en Donner. Voor alle drie de gesprekken is een uur uitgetrokken.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat ook premier Rutte vanavond nog een bezoek brengt aan de koningin. Hij zal om 22.00 bij haar verschijnen. Wat Rutte precies met haar zal bespreken is nog onduidelijk.

Verkiezingen waarschijnlijk op 12 september

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de val van het kabinet. Tijdens het debat liet Rutte weten dat de nieuwe verkiezingen hoogstwaarschijnlijk op 12 september worden gehouden. Eerder vandaag sprak een Kamermeerderheid zich uit voor verkiezingen na de zomer. Waarschijnlijk valt vrijdag in de ministerraad het formele besluit om de nieuwe gang naar de stembus op 12 september te houden.

Volgens Rutte hoeft Nederland niet te rekenen op clementie uit Brussel als het gaat om het terugdringen van het begrotingstekort tot drie procent. Dat liet hij tijdens het debat weten. “Er zijn geen redenen om af te wijken. We zullen moeten leveren.”

Spoedig debat over brief aan Brussel

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de brief die de regering naar Brussel zal sturen over het tekort. Het demissionaire kabinet zal hierover een voorstel sturen naar de Kamer, dat rekening houdt met de opvattingen van de verschillende partijen in de Kamer. Het voorstel kan als basis dienen voor het debat. Het voortouw voor de discussie daarover ligt bij het parlement, erkende Rutte.

Het debat staat voor donderdag gepland, maar kan uitgesteld worden. Het CPB komt donderdag om 13.00 met de doorberekingen van de plannen van de verschillende fracties. De financieel specialisten van de partijen zullen de doorberekeningen eerst willen doornemen.