VVD

De toestand van de partij

Het eerste kabinet met een VVD-premier is mislukt. Dat lijkt slecht nieuws voor de partij, die het tot nu toe goed deed in de peilingen. Voordeel voor de VVD is dat de breuk zowel bij het CDA als bij de PVV intern gerommel zal opleveren. En dat zijn de belangrijkste electorale concurrenten.

Sterke punt

Mark Rutte. De partijleider, tevens premier, hoeft niet per se beschadigd uit deze breuk te komen, ofschoon het onder zijn verantwoordelijkheid gebeurde. Zaterdag vond hij de juiste toon: geen grappen en „geen pretenties”, zoals hij het zelf formuleerde. Als Rutte de komende maanden ongeschonden doorkomt, heeft de VVD goede kans de verkiezingen weer te winnen.

Zwakke punt

Ook een demissionair kabinet zal nog voor de verkiezingen fors moeten bezuinigen. Als de VVD dat niet goed aanpakt, zal dat de partij in de campagne beschadigen. Fractievoorzitter Stef Blok leek gisteren nog niet de juiste toon te vinden. Andere partijen mogen best met de VVD een coalitie vormen. „Maar dan moet je wel laten zien dat je een land kan besturen.” Zelfverzekerde woorden van een partij die haar kabinet nog geen anderhalf jaar in stand wist te houden.