VN: Syrië voldoet niet aan vredesplan Kofi Annan

Syrische burgers omringen VN-waarnemers in Harasta ten noorden van Damascus. Foto AFP / YouTube

De VN-chef voor politieke zaken Lynn Pascoe hekelt de Syrische regering die nog altijd het vredesplan van Kofi Annan niet volledig geïmplementeerd heeft.

Pascoe wijst op de inzet van zwaar materieel in steden tegen burgers en spreekt van het “straffeloos” schenden van “mensenrechten”, meldt persbureau AP. Volgens het vredesplan zou onder andere vanaf 12 april het leger zich terugtrekken en de burgers het recht krijgen om te demonstreren. Tot nu toe is er sprake van een wankel staakt-het-vuren dat de afgelopen elf dagen op veel plaatsen geschonden wordt. Vandaag alleen al zouden volgens activisten negentien burgers omgekomen zijn.

Al Jazeera zond gisteren een reportage uit over het Syrische stadje Taftanaz waar nog altijd gedemonstreerd wordt tegen het regime van Assad, ondanks aanvallen van het leger:

Pascoe eiste daarom opnieuw de onmiddellijke terugtrekking van wapens en troepen uit Syrische steden en dorpen. Ook oordeelde zij dat de vrijlating van politieke gevangenen door het regime van president Bashar al-Assad, zoals overeengekomen in het vredesplan, wel plaatsvindt maar dat het nog altijd onder de maat is. Damascus beweert ondertussen “volledig toegewijd” te zijn aan de gemaakte afspraken, dat meldt AFP op basis van het Syrische staatspersbureau SANA.

Vandaag bezochten acht VN-waarnemers dorpen rondom hoofdstad Damascus om toe te zien op de implementatie van het vredesplan van gezant Kofi Annan. Deze acht zijn de voorhoede voor een grotere waarnemersmissie in Syrië, de VN willen de komende week de rest van de eerste dertig waarnemers naar het land sturen. In totaal willen de VN driehonderd waarnemers in Syrië hebben rondlopen.