VN stuurt meer waarnemers naar Syrië, geweld gaat door

De Verenigde Naties gaan meer waarnemers naar Syrië sturen. Gisteren gaven zij toestemming om het aantal waarnemers te verhogen van 8 naar 300. Zij moeten toezien op de naleving van het staakt-het-vuren. Het is de eerste keer dat de VN een ongewapende missie van dit formaat naar een conflictgebied stuurt.

De aanwezigheid van waarnemers zorgt ervoor dat het geweld afneemt in de gebieden waar ze zijn. In brandhaard Homs was het dit weekend relatief rustig. In gebieden waar de waarnemers niet aanwezig waren, ging het geweld onverminderd door.

Beide zijden schenden de wapenstilstand. Gisteren namen Syrische troepen Douma, een voorstad van Damascus, met tanks onder vuur. De beschietingen kostten aan zeker drie mensen het leven. Ook werd gisteren een militair konvooi bij Douma gebombardeerd door rebellen. De aanvallen vonden plaats nadat de waarnemers vertrokken. AP, Reuters