Vanochtend komt de ministerraad in een extra zitting bijeen - hoe nu verder?

Deze ochtend komt het kabinet bijeen in de Trêveszaal voor een extra vergadering van de ministerraad. Op de foto de eerste vergadering van het kabinet op 15 oktober 2010. Foto Martijn Beekman / Hollandse Hoogte
Deze ochtend komt het kabinet bijeen in de Trêveszaal voor een extra vergadering van de ministerraad. Op de foto de eerste vergadering van het kabinet op 15 oktober 2010. Foto Martijn Beekman / Hollandse Hoogte Deze ochtend komt het kabinet bijeen in de Trêveszaal voor een extra vergadering van de ministerraad. Op de foto de eerste vergadering van het kabinet op 15 oktober 2010. Foto Martijn Beekman / Hollandse Hoogte

Vandaag om 9.30 uur komt de ministerraad in een extra zitting bijeen naar aanleiding van het afbreken van de Catshuisonderhandelingen. De vraag is: ontslag aanbieden of verder gaan als minderheidskabinet?

Naar verwachting zal premier Rutte na de ministerraad naar de koningin gaan om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Verkiezingen liggen voor de hand. Veel partijen houden vandaag fractieberaad.

Morgen houdt de Tweede Kamer een debat over de situatie. Als het kabinet straks demissionair is zal er gesproken moeten worden over de (spoedeisende) kabinetsvoorstellen die nog kunnen worden behandeld en welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Daarnaast moet er steun worden gezocht voor de begroting voor volgend jaar. Die moet in september klaar zijn.

De verkiezingen moeten volgens de kieswet binnen 86 dagen worden georganiseerd. Omdat nieuwe partijen zich moeten kunnen inschrijven, kunnen verkiezingen pas op z’n vroegst in juli worden gehouden. Maar vanwege de vakantietijd zullen de verkiezingen worden doorgeschoven naar september of oktober.

Lees hier:
Het is voorbij met de gedoogconstructie. Hoe nu verder?