Uitgelicht

Film

Geliebte Clara (Helma Sanders-Brahms, 2008, Dld/Fra/Hon). Biopic over de driehoeksverhouding van Robert en Clara Schumann en de jonge Johannes Brahms. Als het echtpaar zich na jaren van tournees in Düsseldorf vestigt, gaat het met de geestelijke gezondheid van Robert bergafwaarts. Clara ziet zich genoodzaakt de taken van haar man als stadsdirigent over te nemen. Ze ontmoeten het jonge muzikale talent Brahms, die zeer onder de indruk van Clara is. Als haar echtgenoot na een zelfmoordpoging in een zwakzinnigeninrichting wordt opgenomen en zij de kost moet verdienen met pianorecitals in het land, wijkt Brahms niet van Clara’s zijde. De regisseuse is verre familie van dé Brahms. Arte, 20.15-22.00u.

Knowing (Alex Proyas, 2009, VS). Nicolas Cage is weer eens zo’n man die leeft in stille wanhoop. Hij speelt een astrofysicus met wie het niet zo goed gaat en die een briefje in handen krijgt uit een tijdcapsule. Dat briefje beschrijft en voorspelt (Amerikaanse) rampen. Dan begint Cage desperaat achter de feiten aan te hollen. Deze horrorfilm slaat halverwege om in iets wat het midden houdt tussen sciencefiction en religieuze apocalyptiek. In zijn reuzenslalom tussen genres zet regisseur Proyas zijn publiek te vaak op het verkeerde been. SBS6, 20.30-22.55u.

Nine Months (Chris Columbus, 1995, VS). Prenatale komedie zet alles op het komische talent van Hugh Grant. Terwijl zijn onverwacht zwangere vrouw Julianne Moore zich ontpopt tot broedkip vol moedergevoelens, slaat hij aan het twijfelen en ijsberen. Ook met Robin Williams, Jeff Goldblum, Tom Arnold. RTL8, 20.30-22.35u.

Crésus (Jean Giono, 1960, Fra). Giono regisseerde de verfilming van zijn eigen boek, met opnieuw (na Angèle en Regain) Fernandel in de hoofdrol. Hij is hier een herder in de Franse Alpen die kort na de Tweede Wereldoorlog een met geld volgestopt projectiel vindt. Het verandert zijn leven, maar maakt geld ook gelukkig? TV5, 23.55-01.35u.

Informatief

De slag om Nederland: Parkstad 2, Maankwartier. Tweede uitzending over Limburgse krimpgemeenten en planologie. Heerlen voert strijd tegen de verloedering. Leegstand van kantoor- en winkelpanden is er een probleem. Kunstenaar Michel Huisman ontwierp een wijk die bovenop het stationsgebied moet komen en de voormalige mijnstad een nieuw hart moet geven. De wijk zal ‘Het Maankwartier’ gaan heten omdat het licht zou vangen en uitstralen over Heerlen. Het gemeentebestuur is voor, veel winkeliers zijn tegen het plan. Ned.2, 20.25-21.00u.

Tegenlicht: Cleantech, de schone toekomst. Reportage over de toekomst van milieuvriendelijk produceren. Met Nick Parker, een van de oprichters van de Cleantech Group, een investeringsmaatschappij die als doelstelling het stimuleren van groene industrie heeft. De groep heeft veel geld gestoken in sectoren als alternatieve energieopwekking, milieuvriendelijker transport en landbouw. Ned.2, 21.00-22.00u.

Panorama: Undercover – Elderly care. Een vrouw wier dementerende moeder in een verzorgingshuis zit, filmde met een verborgen camera hoe haar moeder mishandeld werd door het personeel. De instelling werd door de Britse toezichthouder als ‘excellent’ gekwalificeerd. Naar aanleiding van de beelden werden vijf werknemers ontslagen; een van hen heeft bekend schuldig te zijn aan mishandeling. BBC 1, 21.30-22.00u.

Nr. 14: Johan Cruijff. Documentaire film uit 1973 van Cor Coster en Maarten de Vos over de veelzijdige voetballer, vol archiefbeelden en wedstrijdfragmenten. Cruijff viert woensdag zijn vijfenzestigste verjaardag. RTL7, 22.00-00.00u.

Amusement

Laptop. Telefilm van Ger Poppelaars en Carel Donck over drie aan lager wal geraakte mannen; Dirk (Loek Peters), John (Eric Corton) en Quickie (Achmed Akkabi). Ze vinden op straat een laptop van een officier van justitie. De mannen kraken de laptop en ontdekken allerlei geheime misdaaddossiers. Ze gaan op onderzoek uit en halen daarmee hun levens voorgoed overhoop. Ned.3, 20.25-22.05u.

In love with Sterretje. De personages uit de white trash-realityserie Oh Oh Cherso worden, na De bruiloft van Barbie, in deze nieuwe serie nog weer verder uitgemolken. Tony Wyczynski, alias Sterretje, gaat met een tv-ploeg in zijn kielzog zogenaamd op zoek naar ‘de ware liefde’. RTL5, 20.30-21.30u.

Life on Mars. Dubbele aflevering van de Britse politieserie over hoofdinspecteur Sam Tyler van het Greater Manchester politiekorps die in 2006 wordt aangereden door een auto en wakker wordt in 1973. Daar blijkt hij als inspecteur werkzaam onder leiding van hoofdinspecteur en bullebak Gene Hunt. Naarmate de tijd verstrijkt, raakt Sam gewend aan zijn leven in 1973 en zoekt hij minder geobsedeerd naar een manier om naar 2006 terug te gaan. RTL7, 00.00-01.40u.