Bestuur VVD draagt Rutte voor als lijsttrekker

Mark Rutte met zijn secondant Stef Blok, na het mislukte Catshuisoverleg van zaterdag.
Mark Rutte met zijn secondant Stef Blok, na het mislukte Catshuisoverleg van zaterdag. Foto NRC / Pierre Crom

Het hoofdbestuur van de VVD heeft Mark Rutte voorgedragen als lijsttrekker. Zoals verwacht, schrijft de NOS. Tegenkandidaten kunnen zich wel melden, maar een uiterste datum is nog niet bekend.

Hoe de procedure bij het benoemen van een lijsttrekker precies verloopt is afhankelijk van de verkiezingsdatum; volgens de Kiesraad niet voor 5 september. Als die bekend is, zal ook de uiterste datum voor tegenkandidaten om zich te melden bekend worden. Dan zal de voordracht van Rutte ook aan de VVD-leden worden voorgelegd.

De VVD won onder de leiding van Rutte de verkiezingen van 2010. Rutte wist negen zetels te winnen, en de VVD werd met 31 zetels de grootste partij in het parlement. Rutte werd op 7 oktober 2010 door de koningin benoemd tot formateur, met als opdracht een kabinet te vormen van VVD en CDA. Dat kabinet werd op 14 oktober beëdigd en diende tot en met vandaag.

Morgen legt Rutte een verklaring af in het parlement over de kabinetscrisis, na eerder een brief te hebben verzonden.

Lees hier wat het Kabinet-Rutte I bereikte, de afgelopen 558 dagen.

Mark Rutte in een speech tijdens het partijcongres in november vorig jaar:

Een terugblik op anderhalf jaar Rutte, van de NOS:

Ook PvdA heeft gedoodverfde favoriet

Bij de PvdA is Diederik Samsom favoriet om lijsttrekker bij nieuwe verkiezingen te worden. Die partij zal geen voorverkiezingen organiseren, liet Hans Spekman vanavond weten.

De voorverkiezingen waren een idee van Spekman, om dichter bij te leden te komen, maar volgens de partijvoorzitter zijn de verkiezingen, hoewel een precieze datum nog niet gesteld is, te kort dag om nog zogenoemde primaries te organiseren.

Er kunnen zich wel tegenkandidaten melden, ook van buiten de Tweede Kamer, om het tegen Samsom in een interne verkiezing op te nemen. Tegenkandidaten kunnen zich melden tot op 4 mei, om 12.00 uur.