Rutte heeft ontslag kabinet aangeboden aan koningin

Premier Rutte verlaat het Huis ten Bosch. Foto Reuters / Michael Kooren

Premier Rutte heeft het ontslag van zijn minderheidskabinet in een officiële brief aangeboden aan koningin Beatrix. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het aangevraagde ontslag van alle ministers en staatssecretarissen gaat, als de koningin het verzoek honoreert, per direct in, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
De koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de bewindslieden verzocht dat te blijven doen wat zij “in het belang van het koninkrijk noodzakelijk achten.”

De laatste dag van Kabinet-Rutte in beeld:

Meerderheid Kamer wil verkiezingen voor de zomer

Een meerderheid van de Tweede Kamer stuurt aan op snelle verkiezingen. Na een overleg tussen de fractieleiders met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet meldde Hero Brinkman dat de Kamer mikt op verkiezingen op 27 juni. Volgens de Kiesraad is dat erg kort dag en is woensdag 5 september “de eerste reële datum“. Uiteindelijk is de beslissing aan het demissionaire kabinet.

De Tweede Kamer debatteert morgen met het kabinet over de ontstane politieke situatie. Dan legt demissionair premier Rutte een verklaring af aan de Kamerleden. Het vragenuur morgen wordt geschrapt, zo besloot Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vandaag na overleg met de fractieleiders. Er zal besproken moeten worden welke (spoedeisende) kabinetsvoorstellen nog kunnen worden behandeld met het huidige demissionaire kabinet en welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Uit het Kamerdebat moet daarnaast blijken hoe de Kamer wordt betrokken bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar.

‘Snel volwaardige begroting’

Het minderheidskabinet was sinds vanochtend 9.30 uur bijeen om zich te beraden op politieke crisis die ontstond toen gedoogpartner Geert Wilders (PVV) de stekker uit de politieke samenwerking trok.

Ook Wilders was hierbij aanwezig en kreeg van de VVD en CDA forse kritiek. De PVV-leider werd verweten dat hij zijn verantwoordelijkheid niet durft te nemen voor extra bezuinigingen. Wilders maakte ook zijn verwachting expliciet dat snel verkiezingen worden uitgeschreven:

“Laat de kiezers maar bepalen wat het beste beleid is. Ik zal met een pakket komen dat minder de burger pakt en meer de overheidsuitgaven terugdringt.”

Fractieleider Stef Blok (VVD) verklaarde na het beraad dat wat hem betreft ‘zo snel mogelijk’ verkiezingen worden uitgeschreven. “In de tussentijd moet het kabinet in de Kamer op zoek naar een meerderheid voor de begroting voor volgend jaar.”

D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Kamer uiterlijk voor 1 juni een akkoord sluit voor een volwaardige begroting voor 2013. Pechtold roept de partijen in het parlement oproept om hun taboes op het gebied van de arbeidsmarkt en woningmarkt te laten varen.

“De eerste prioriteit moet nu voor alle partijen zijn om een stevige begroting voor 2013 voor te bereiden, waarmee we aan iedereen het signaal geven dat de politiek niet op zijn handen zit. Dat brengt rust in de economie en het consumentenvertrouwen.”

De D66-leider heeft wel een verlanglijstje zoals een snelle verhoging van de AOW-leeftijd en het aanpakken van de WW. Ook zijn ‘noodzakelijke pijnlijke maatregelen’ zoals een verhoging van de btw onvermijdelijk, aldus Pechtold.

Als het aan Jolande Sap (GroenLinks) ligt, besluit de Tweede Kamer om een informateur te benoemen die de verschillende partijen gaat polsen op welke manier zij willen bijdragen aan de begroting voor volgend jaar.

Obligatiehandel reageert negatief

De obligatiehandel heeft vanochtend negatief gereageerd op het mislukken van het Catshuis-overleg. Het renteverschil tussen Nederland en Duitsland is vanochtend opgelopen. Dit duidt erop dat het vertrouwen van financiële markten in Nederland afneemt.

Economisch commentator Maarten Schinkel van NRC zegt dat de hogere Nederlandse rente voor kredietbeoordelaars aanleiding kan zijn om de kredietstatus van Nederland – die nu nog AAA is – te verlagen.

“De hogere rente zal de Nederlandse politiek verder onder druk zetten om snel tot een geloofwaardige begrotingsdiscipline te komen. Dat hebben we eerder ook in België gezien.”