PvdA organiseert geen voorverkiezingen voor lijsttrekker - ‘te kort dag’

Het is voor PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman te kort dag om voorverkiezingen voor het lijstrekkerschap van de partij te organiseren. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone
Het is voor PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman te kort dag om voorverkiezingen voor het lijstrekkerschap van de partij te organiseren. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone Het is voor PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman te kort dag om voorverkiezingen voor het lijstrekkerschap van de partij te organiseren. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

De Partij van de Arbeid gaat geen ‘primaries’, lokale voorverkiezingen, organiseren om een lijsttrekker te kiezen. Wel komt er een interne verkiezing als er een tegenkandidaat is. Het is te kort dag om de verkiezingen te organiseren, meldt partijvoorzitter Hans Spekman op Twitter.

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Partijbestuur heeft alle besluiten genomen. Geen primaries, te kort dag. Wel interne verkiezing, mits tegenkandidaat. Sluiting 4mei 12.00

De voorverkiezingen waren een idee van Spekman om dichter bij de leden te komen. Ook zouden niet-leden, tegen een kleine vergoeding en na het tekenen van een verklaring van sympathie voor de PvdA, een stem uitbrengen op een potentiële lijsttrekker.

De pas onlangs gekozen leider van de PvdA Diederik Samsom is met zijn uitverkiezing niet automatisch ook de lijsttrekker bij de eerstvolgende verkiezingen. Voor het lijsttrekkerschap kunnen ook kandidaten van buiten de Tweede Kamer zich melden.

Asscher geen kandidaat

Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, mengt zich niet in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA liet hij gisteren weten. Over Asscher als mogelijke lijsttrekker werd lang gespeculeerd.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Ik doe niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing, ik steun @diederiksamsom en wil vanuit 020 helpen PvdA dit najaar d grootste partij te maken