PvdA

De toestand van de partij

Sinds het aantreden van Diederik Samsom als leider is de PvdA bezig uit het diepe dal te klimmen waarin ze onder Job Cohen was beland. De peilingen zijn beter, het zelfvertrouwen lijkt terug. Maar Samsom is door de partij alleen gekozen als fractievoorzitter, niet als lijsttrekker. Onduidelijk is of er vóór de stembusgang dit najaar nog een interne verkiezing komt, ditmaal voor de lijsttrekker. Wie in elk geval niet meedoet: de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

Sterke punt

Onder Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman lijkt de PvdA te hebben gekozen voor een heldere koers: links van het midden. Twee weken geleden presenteerde Samsom een alternatief plan voor extra bezuinigingen. Daarnaast stelt de denktank van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, nieuwe beginselen voor de Nederlandse sociaal-democratie op.

Zwakke punt

Links van de PvdA bevindt zich een formidabele concurrent: de Socialistische Partij. De SP probeert niet, zoals de PvdA, kiezers te winnen in het politieke midden. Daarom kan fractievoorzitter Roemer een onversneden links geluid laten horen. Dat zou de PvdA wel eens veel stemmen kunnen kosten.