Ombudsman wil excuses oud-ministers om Q-koorts

Een VWA-medewerker plaatst een waarschuwingsbordje voor Q-koorts. Foto NRC / Maarten Hartman

Het zou gepast zijn als de oud-ministers van Landbouw Gerda Verburg en van Volksgezondheid Ab Klink hun excuses aanbieden aan Q-koortspatiënten. Dat heeft Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vandaag gezegd tegen de NOS.

Ook een excuus van hun ambtsopvolgers Henk Bleker (CDA) en Edith Schippers (VVD) zou op zijn plaats zijn. De ombudsman onderzoekt de wijze waarop patiënten een schadevergoeding kunnen krijgen van de overheid.

Brenninkmeijer hoort de oud-CDA-bewindslieden morgen onder ede over de ziekte tijdens een openbare hoorzitting in het provinciehuis in Den Bosch, meldt persbureau Novum. Met het horen van de oud-ministers hoopt Brenninkmeijer meer informatie te krijgen over de keuzes die de overheid heeft gemaakt sinds de uitbraak van de ziekte. De ministers zouden tussen 2007 en 2010 informatie hebben achtergehouden, zoals adressen van de besmette bedrijven.

‘Overheid moet meer aandacht schenken aan leed slachtoffers’

Veel Q-koortspatiënten, van wie sommige chronisch ziek zijn geworden, voelen zich volgens de ombudsman niet gehoord. De overheid zou veel meer aandacht moeten schenken aan het leed dat slachtoffers van de ziekte is aangedaan en hen tegemoet moeten komen. De huidige minister van Volksgezondheid Schippers doet te weinig voor deze groep mensen en verschuilt zich achter allerlei regels, stelt Brenninkmijer.

RIVM-directeur Roel Coutinho zei eerder dit jaar dat ten minste 24 mensen zijn overleden als gevolg van de Q-koortsbacterie. Mogelijk is dit aantal twee tot drie keer zo hoog, omdat lang niet altijd wordt vastgesteld dat Q-koorts de doodsoorzaak is. Tot op heden zijn officieel vierduizend Q-koortspatiënten gerapporteerd. Ook dit aantal kan hoger liggen. “Recent onderzoek laat zien dat het waarschijnlijk gaat om vijftigduizend mensen die besmet zijn met Q-koorts”, zei Coutinho.