Nederland calvinistisch. Die reputatie is nu ook aan gort

Premier Rutte verlaat het Huis ten Bosch. Foto Reuters / Michael Kooren

Vorig jaar zagen buitenlandse media in de vrijspraak van Geert Wilders het definitieve einde van de Nederlandse tolerantie. Nu hangt de PVV-leider onze calvinistische reputatie aan de wilgen. Zelfs in Nederlandse handen is de eurozone niet veilig, klinkt het.

Let niet op de Franse presidentsverkiezingen, schrijft The Wall Street Journal. “De val van de fiscaal gehaaide Nederlandse regering, na zeven weken getouwtrek over een begroting, zou weleens een grote schok kunnen zijn voor Europa.” Nationale politiek vormt volgens de Amerikaanse krant een steeds grotere bedreiging voor de eenheid in de eurozone. “Als zelfs de noordelijke kern van de eurozone er niet in slaagt te voldoen aan begrotingsbeloften, dan kunnen beleggers zich opnieuw afvragen of dit valutablok in staat is de crisis te beheersen.”

‘Zelfs kernleden EU niet in staat tot bezuinigen’

Het Australische SkyNews benadrukt dat Nederland de grootste mond had tegen andere lidstaten over begrotingsregels en constateert een mentaliteitsverandering: politici die liever inzetten op economische groei dan op soberheid, een strategie die ook de Franse presidentskandidaat Francois Hollande voorstaat. “Bezuinigingsoperaties traumatiseerden Griekenland, Spanje en Portugal. Nu is het zelfs de vraag of kernleden het aankunnen. Landen als Frankrijk - of Nederland, één van de weinigen die samen met Duitsland nog een AAA-kredietstatus heeft.” Wilders’ verklaring over “dictaten in Brussel” vertaalt SkyNews als “dictators in Brussel”. Met een citaat van eurocommissaris Neelie Kroes wordt hij weggezet als “hypocriet”.

‘Indicator voor diepere recessie Europa’

The Financial Times koppelt de gang naar de koningin aan “tuimelende koersen” en “geschrokken beleggers” die overstappen op Duitse staatsobligaties. Het politieke verzet van Frankrijk en Nederland tegen versobering is voor de Britse krant “een indicator voor een diepere recessie”. De bezuinigingsmaatregelen van de EU hebben leiders in Zuid-Europa al hun baan gekost, noteert een andere commentator. “De schade ervan lijkt zich nu uit te spreiden naar het welvarende Noorden van Europa.”

‘Nederland krijgt Belgische trekjes’

Frankfurter Allgemeine wrijft Wilders in dat hij na anderhalf jaar indirecte regeringsdeelname maar weinig successen kan noteren. “Des te meer kan hij zich op een ander publiek verheugen. Hij heeft zich op 1 mei in New York aangemeld om zijn boek Marked for Death: Islam’s war against the West and Me te presenteren.

Alsof we het niet al moeilijk genoeg hebben, grijpt De Standaard de kabinetsval aan om ons een gemene sneer uit te delen. “De kans is klein dat die in een wip rond zal zijn”, voorspelt de Vlaamse krant over de komende formatie. “Nederland heeft immers een erg verbrokkeld partijlandschap waardoor er waarschijnlijk vier partijen nodig zullen zijn om een stabiele regering te vormen. Op dat vlak krijgt Nederland Belgische trekjes.”

Volg @stevendejong op Twitter

Eerder in deze serie:
Buitenland ziet vrijspraak Wilders als definitief einde Nederlandse tolerantie
Marktperikelen en Brusselse dictaten tarten. Wilders-actie zo slecht nog niet
Kredietbeoordelaars zijn niet belangrijk, wij maken ze belangrijk
Vernietig alle munten en biljetten. Dat voorkomt veel ellende
Stel Europa onder Frans bewind. Nieuwe Napoleon kan verenigen
Het grootste offer in de crisis is niet welvaart, maar democratie
Half miljoen euro voor ziektebed tachtigjarige. Is dat het waard?
Kruip uit je schulp, China. Verover de wereld nu Amerika uitgespeeld is
Grote crisis vergt grote leiders. Breek eurozone, druk drachmes
Italiaanse crisis zit veel dieper. Bevolking is oud, frauduleus en kleinburgerlijk
Wijs dit euroakkoord af. Het roept losbandige regeringen niet tot de orde
Occupy is iedereen. Sommigen zullen de eersten zijn, anderen de laatsten
Speelkwartier Occupy is voorbij. Tien adviezen om door te stoten
Democratie en kapitalisme gaan scheiden. Ontferm je over kind Occupy
Er is genoeg voor iedereen. Op naar de 10 miljard mensen
Gekken aan het roer. Helemaal niet zo’n slecht idee
Centrale aanpak eurocrisis verbloemt onderling wantrouwen
Wat de koningin wijselijk voor zich hield: er is geen uitweg voor deze crisis
Robuuste economie belangrijker dan staatsschuld
Koop goud, koop goud, zegt iedereen. Dat is eigenlijk heel raar
Kredietbeoordelaars: rookmelders die brand veroorzaken