Oppositie wil snel verkiezingen - morgen Kamerdebat over crisis

Nederland, Den Haag, 08 maart 2011, Torentje minister-president premier Mark Rutte VVD binnenhof hofvijver Mauritshuis stadsgezicht regering ministerpresident torentje kabinet / Den Haag Begint daar ! reclame van het HAAGS HISTORISCH MUSEUM / the Hague / rechts; de Treveszaal de vergaderzaal van de Nederlandse ministerraad. kabinet parlement politieke partijen partij volksvertegenwordeging democratie the Netherlands Dutch Holland politics Parliament democracy parties political party mensen nederlanders / fietsen fietser fietsers fiets bikes bike Bicycling bicycle bicycles Foto; Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 08 maart 2011, Torentje minister-president premier Mark Rutte VVD binnenhof hofvijver Mauritshuis stadsgezicht regering ministerpresident torentje kabinet / Den Haag Begint daar ! reclame van het HAAGS HISTORISCH MUSEUM / the Hague / rechts; de Treveszaal de vergaderzaal van de Nederlandse ministerraad. kabinet parlement politieke partijen partij volksvertegenwordeging democratie the Netherlands Dutch Holland politics Parliament democracy parties political party mensen nederlanders / fietsen fietser fietsers fiets bikes bike Bicycling bicycle bicycles Foto; Peter Hilz Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Tweede Kamer debatteert morgen met het kabinet over de ontstane politieke situatie. Vrijwel alle partijen in de Kamer willen dat er snel verkiezingen worden uitgeschreven. Premier Rutte dient vanmiddag het ontslag van zijn kabinet in bij koningin Beatrix.

Het vragenuur morgen wordt geschrapt, zo besloot Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vandaag na overleg met de fractieleiders. Uit het Kamerdebat dat morgen plaatsvindt moet blijken hoe de Kamer wordt betrokken bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar. “Iedereen vindt dat er een begroting moet komen, we zijn wel bezig voor het land”, zei Verbeet.

Verbeet:

De Jager: Nederland zal aan markten laten zien dat het financieel solide is

Eerder vandaag zei minister Jan Kees van Financiën dat de Kamer nu aan zet is. Hij noemt de ontstane situatie “niet geruststellend”:

“Wij proberen samen met de Kamer tot een solide beleid te komen en een meerderheid te zoeken voor voorstellen. Ook richting de financiële markten zullen we laten zien dat Nederland onder alle omstandigheden financieel solide kan zijn en blijven.”

De obligatiehandel heeft vanochtend negatief gereageerd op het mislukken van het Catshuis-overleg. Het renteverschil tussen Nederland en Duitsland is vanochtend opgelopen. Dit duidt erop dat het vertrouwen van financiële markten in Nederland afneemt.

Wilders zal zijn ideeën op tafel leggen

Ook PVV-leider Geert Wilders was bij het overleg aanwezig. Hij beklaagde zich bij aankomst over het ‘gezwartepiet’ de afgelopen dagen. De regeringspartijen VVD en CDA haalden hard naar hem uit en verweten de PVV-leider dat hij zijn verantwoordelijkheid niet durft te nemen voor extra bezuinigingen. Wilders verwacht dat snel verkiezingen worden uitgeschreven:

“Laat de kiezers maar bepalen wat het beste beleid is. Ik zal met een pakket komen dat minder de burger pakt en meer de overheidsuitgaven terugdringt.”

Op de vraag of Wilders bereid is mee te werken om (spoedeisende) bezuinigingsvoorstellen aan een meerderheid te helpen, reageerde hij: “We hebben onze ideeën. En die zullen we zeker op tafel leggen.”

Meer politieke reacties

SP-leider Roemer:

ChristenUnie-leider Slob: