Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Schultz: machinist reed waarschijnlijk door rood

Direct na het treinongeluk in Amsterdam zei de machinist van de stoptrein te vrezen dat ze een rood sein had gemist. Dat schrijft de Volkskrant in een ooggetuigenverslag in de krant.

Reddingsdiensten aan het werk na de treinbotsing in Amsterdam zaterdagavond. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

De machinist van de stoptrein die zaterdag in Amsterdam op een intercity botste, reed waarschijnlijk door een rood sein. Dat schrijft minister Schultz van Haegen vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zegt daarbij dat verder onderzoek dit nog moet bevestigen.

Alle betrokkenen bij het ongeluk zullen voor dit onderzoek worden ondervraagd, zo schrijft Schultz in haar brief. Ook wordt onderzocht welke factoren nog meer een invloed op het ongeval hebben gehad. Bij dit grote onderzoek de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het KLPD, ProRail en de NS betrokken.

Ooggetuige hoorde machinist: ‘ik vrees dat ik een rood sein heb gemist’

De minister deelt de vermoedens van de oorzaak van het ongeval met een redacteur van de Volkskrant, die vanochtend in een ooggetuigenverslag beschrijft dat direct na het treinongeluk de machinist zei te vrezen dat ze een rood sein had gemist. Redacteur Hein Janssen van de krant zat in de voorste coupé van de stoptrein.

Ook De Telegraaf schrijft vanochtend dat de sprinter door rood is gereden. ProRail kan de berichtgeving niet bevestigen, zolang het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval nog loopt.

Kort na de klap waardoor Janssen uit zijn bank werd geslingerd, ging de deur van de bestuurderscabine open. “Ik vrees dat ik een rood sein heb gemist”, zou ze hebben gezegd. Daarna ging ze terug naar haar cabine om hulp in te schakelen. Vervolgens verleende ze volgens de redacteur overal steun en assistentie.

Een woordvoerder van de NS stelde gisteren na de frontale botsing tussen de stoptrein en een sneltrein al dat dit alleen plaats kon hebben gevonden als een van de machinisten een rood sein heeft genegeerd. Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Een 68-jarige vrouw overleed gisteren aan haar verwondingen.

Burgemeester Eberhard van der Laan en minister van Infrastructuur Melanie Schultz brachten gisteren een bezoek aan de gewonden in het VUmc en spraken daar hun medeleven uit.

Door het treinongeluk en de onderzoeken die volgden was de dienstregeling tot en met gisteren verstoord. Vandaag rijden de treinen weer volgens schema, meldt de NS.

Twitter avatar NS_online NS online Aanrijding A’dam: de beperkingen bij Amsterdam zijn voorbij. Maandag wordt de dienstregeling volgens plan opgestart. http://t.co/z23iNVgM