Kortkolom buitenland

Nu 1.350 Palestijnenin hongerstaking

Jeruzalem. Ongeveer 150 Palestijnse gevangenen hebben zich gevoegd bij de 1.200 die bijna een week geleden in hongerstaking gingen uit protest tegen hun omstandigheden. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen meegedeeld. Voor de massa-actie dinsdag begon waren al tien Palestijnse gevangenen in hongerstaking, Vier van hen zijn wegens hun snel verslechterende gezondheidstoestand naar ziekenhuizen overgebracht. In totaal zitten 4.700 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen, merendeels wegens bedreiging van de Israëlische veiligheid. (AFP)

Franse hulpwerker ontvoerd in Jemen

Sana’a. Gewapende mannen hebben in het noorden van Jemen een Franse hulpwerker van het Internationale Rode Kruis ontvoerd, zo heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Het was niet meteen duidelijk wie de ontvoerders zijn. Vorige maand werd een Saoedische diplomaat in Zuid-Jemen ontvoerd door de regionale Al-Qaeda-organisatie. Volgens een plaatselijke stamleider verlopen de onderhandelingen voorspoedig. Al-Qaeda heeft onder andere de vrijlating van Saoedische militanten uit Saoedische gevangenissen geëist. (Reuters)

Protest in Tsjechië tegen bezuinigingen

Praag. In de Tsjechische hoofdstad Praag hebben zaterdag zo’n 100.000 mensen geprotesteerd tegen bezuinigingen en hervormingen van de rechts-conservatieve regering van premier Necas. Het gaat om het grootste protest sinds de val van het communisme, in 1989. Gisteren maakte Necas bekend dat de coalitie verbroken wordt, vanwege een interne crisis bij de kleinste coalitiepartner, Publieke Zaken. Mogelijk volgt een doorstart met een afsplitsing van die partij. (AP, AFP)

N-Korea dreigt met verpulveren Z-Korea

Pyongyang. Het Noord-Koreaanse leger heeft gedreigd Seoul in drie tot vier minuten te verpulveren, vanwege beledigingen van de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak tijdens de honderdste geboortedag van grondlegger Kim Il Sung. Lee sprak toen over de noodzaak van landbouwhervormingen in het noorden. Noord-Korea dreigt de ‘ratachtige groepen die aan de basis staan van de provocaties [...] tot as te reduceren’. Het zou daarbij gebruikmaken van ‘ongekende bijzondere middelen en methoden in onze eigen stijl’ . (AP)

Colson, ‘meester van vuile trucs’, overleden

washington. Charles ‘Chuck’ Colson, een medewerker van de Amerikaanse president Nixon die in 1974 tot een geldboete en celstraf veroordeeld werd voor zijn rol in het Watergate-schandaal, is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Colson stond in de politiek bekend als een meester van de vuile trucs – zoals de inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij in het Watergate-gebouw. Na zijn veroordeling ontpopte Colson zich tot een wedergeboren christen en invloedrijke evangelische leider. (AP)

Motie van wantrouwen Australië niet gesteund

Canberra. De Australische oppositie is er niet in geslaagd een meerderheid te krijgen voor een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering. Twee onafhankelijke parlementariërs willen hun gedoogsteun niet opzeggen. Er is politieke onrust over de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Peter Slipper, die opstapte na beschuldiging van seksuele intimidatie en misbruik van overheidsgeld. (AP)