Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Hollande en Sarkozy naar tweede ronde verkiezingen - Le Pen beslist

Copies of the French daily newspaper Liberation which announces "Hollande Leads. Le Pen Killjoy" on its front page after early results in the first round vote of the 2012 French presidential election are seen at their printing works in La Courneuve near Paris, late April 22, 2012. Far-rightist Marine Le Pen threw France's presidential race wide open on Sunday by scoring nearly 20 percent in the first round - votes that may determine the outcome of the May 6 runoff between Socialist favourite Francois Hollande and conservative President Nicolas Sarkozy. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS MEDIA)
Copies of the French daily newspaper Liberation which announces "Hollande Leads. Le Pen Killjoy" on its front page after early results in the first round vote of the 2012 French presidential election are seen at their printing works in La Courneuve near Paris, late April 22, 2012. Far-rightist Marine Le Pen threw France's presidential race wide open on Sunday by scoring nearly 20 percent in the first round - votes that may determine the outcome of the May 6 runoff between Socialist favourite Francois Hollande and conservative President Nicolas Sarkozy. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS MEDIA) Het Franse dagblad Libération heeft vanochtend een kop met de strekking "Hollande aan de leiding. Le Pen kan feest verpesten". Foto Reuters / Charles Platiau

De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gaat tussen president Nicolas Sarkozy en de socialistische François Hollande. Dat blijkt uit de officiële voorlopige uitslagen.

Na telling van 95 procent van de stemmen gaat Hollande aan de leiding met 28,46 procent tegen 27,06 procent voor Sarkozy. De rechts-nationalistische Marine Le Pen staat derde met ongeveer 18,23 procent van de stemmen, een record voor Front National. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon haalde 10,9 procent binnen en de gematigde François Bayrou ruim negen procent van de stemmen. De steun voor de andere vijf kandidaten was minimaal.

Peilingen wezen er de afgelopen maanden al op dat Sarkozy en Hollande zouden doorgaan naar de tweede ronde. Volgens die peilingen trekt Hollande in die tweede ronde aan het langste eind. Het is voor het eerst sinds 1969 dat de zittende president de eerste ronde van de verkiezingen verliest.

De opkomst was verrassend hoog. Voor 17.00 uur had 70,6 procent van de 44 miljoen kiezers gestemd. Uiteindelijk bracht ruim tachtig procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit, zo meldt persbureau Reuters. De opkomst in 2007, bijna 84 procent, was de hoogste sinds de jaren zeventig.

Wordt het Hollande of Sarkozy? Le Pen beslist

Volgens onze correspondent in Parijs, Dirk Vandenberghe, zijn het de ruim 7 miljoen kiezers van Le Pen die op 6 mei beslissen of Sarkozy president van Frankrijk blijft, of vervangen wordt door Hollande:

“Als Sarkozy alsnog het Elysée wil behouden, zal hij zoveel mogelijk kiezers van Le Pen moeten zien te overtuigen toch voor hem te stemmen. Hij zal dat moeten doen met een rechts discours, zonder daarbij de kiezers uit het centrum al te erg af te stoten. Want ook van de 8,5 procent kiezers van centrumkandidaat François Bayrou heeft Sarkozy nodig om over Hollande te wippen in de tweede ronde. Maar ook van die stemmen is Sarkozy nog lang niet zeker.”

“Grote vraag blijft of Le Pen, die zich pas voor het eerst als kandidaat presenteerde, in een stemadvies zal geven voor de tweede ronde. Dat deed ze gisteravond nog niet, maar ze riep alle Fransen op om naar haar 1 mei-viering te komen op de Place de l’Opéra in Parijs. Daar zal ze haar keuze bekend maken, verklaarde ze gisteren, al zou het ook een oproep kunnen zijn om thuis te blijven of blanco te stemmen.”

‘Volk lijkt vastbesloten Sarkozy achter zich te laten’

Florian Philippot, een strateeg van het campagneteam van Le Pen, noemde de uitslag ‘een prachtige overwinning’ voor Le Pen met gevolgen voor de lange termijn. “Ik denk dat Marine Le Pen vanavond de oppositieleider is geworden”, aldus Philippot. “Nicolas Sarkozy is eigenlijk al weg.” Met dat laatste was Mélenchon het eens. “Ons volk lijkt vastberaden de periode Sarkozy achter zich te laten.”

Sarkozy wil koste wat het kost een nederlaag in de tweede ronde op 6 mei voorkomen. Als Hollande de tweede ronde wint, zou het voor het eerst sinds 1981 zijn dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd.