Herrijzend PvdA moet de SP vrezen

De toestand van de partij

Sinds het aantreden van Diederik Samsom als nieuwe leider is de PvdA bezig uit het diepe dal te klimmen waarin de partij onder Job Cohen was beland. De peilingen zijn beter, het zelfvertrouwen lijkt terug. Maar Samsom is alleen gekozen als fractievoorzitter. Onduidelijk is of er vóór de stembusgang dit najaar nóg een interne verkiezing zal worden georganiseerd, ditmaal voor de lijsttrekker. Wie in elk geval niet meedoet: de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.

Sterke punt

Onder Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman lijkt de PvdA te hebben gekozen voor een heldere koers: links van het midden. Twee weken geleden presenteerde Samsom een alternatief plan voor extra bezuinigingen. Daarnaast is de denktank van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, bezig nieuwe beginselen te formuleren voor de Nederlandse sociaal-democratie.

Zwakke punt

Ter linkerzijde van de PvdA bevindt zich een formidabele electorale concurrent: de Socialistische Partij. De SP probeert niet, zoals de PvdA, kiezers te winnen in het politieke midden. Daarom kan fractievoorzitter Roemer een onversneden links geluid laten horen. Dat zou de PvdA wel eens veel stemmen kunnen kosten.