Forse verliezen op Europese beurzen - AEX sluit 2,6 procent lager

De beurs in Amsterdam.
De beurs in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

De val van het kabinet leidde vandaag tot hogere rentestanden voor Nederland en droeg bij aan dalende koersen op de Europese beurzen. Op de Amsterdamse effectenbeurs sloot de AEX-index met een verlies van 2,6 procent. Uiteindelijk eindigde de beurs op een slotstand van 301,27 punten. Eerder vandaag zakte de AEX even onder de grens van 300 punten, maar de index wist zich te herstellen.

Ook elders in Europa werden rode cijfers genoteerd. De beurs is Milaan eindigde met een verlies van 3,8 procent. In Parijs sloot de beurs 2,8 procent lager ten opzichte van vrijdag. Frankfurt verloor 3,4 procent.

Geen blinde paniek, wel uit gratie financiële markten

In NRC Handelsblad schrijven economieredacteuren Melle Garschagen en Maarten Schinkel vanmiddag dat er zeker geen sprake was van blinde paniek op de markt.

“Geen foto’s van handelaren met de handen in het haar. Geen angst voor een financiële meltdown in Europa nu de kopgroep van sterke eurolanden opnieuw een lid dreigt te verliezen.”

Wel was Nederland volgens Garschagen en Schinkel vanochtend uit gratie op de financiële markten. Het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar, een belangrijke maatstaf op de markten, liep vanochtend op tot 0,72 procent. Los van een korte piek in 2009, op het hoogtepunt van de kredietcrisis, is dat het grootste verschil sinds de euro in 1999 werd ingevoerd. Het renteverschil geeft aan hoe riskant beleggers een land beoordelen ten opzichte van het als risicovrij beschouwde Duitsland. Het oplopende verschil is te wijten aan het reputatieverlies van Nederland als kernland van de eurozone. Garschagen en Schinkel:

“Terwijl in de loop van de eurocrisis de rentevoeten van de zuidelijke eurolanden en Ierland in de afgelopen jaren met procenten tegelijk opliepen, bleef een handvol landen comfortabel in de buurt van Duitsland. Nederland hoorde daar, met Finland, bij. Pas aan het eind van vorig jaar, toen de eurocrisis een hoogtepunt bereikte, begon het verschil op te lopen. Dat was aanvankelijk nog te wijten aan een vlucht van beleggers in Duitse staatsschuld, waardoor de koersen daar opliepen en de effectieve rente navenant daalde. Maar het oplopen van het renteverschil met Duitsland is ditmaal volledig te wijten aan het reputatieverlies van Nederland als kernland van de eurozone.”