Familieclan Piëch vergroot greep op VW

Volkswagen AG heeft sinds vorige week een echtpaar in de raad van commissarissen: preses Ferdinand schoof zijn ega Ursula als lid naar voren.

Ursula Piech, wife of Ferdinand Piech chairman of the board of German carmaker Volkswagen (not pictured), smiles before the annual shareholders meeting in Hamburg on April 19, 2012. Piech should become member of the supervisory board of German carmaker. REUTERS/Fabian Bimmer (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS)
Ursula Piech, wife of Ferdinand Piech chairman of the board of German carmaker Volkswagen (not pictured), smiles before the annual shareholders meeting in Hamburg on April 19, 2012. Piech should become member of the supervisory board of German carmaker. REUTERS/Fabian Bimmer (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS) REUTERS

Duitsland had al een machtigste man van de auto-industrie. Maar sinds donderdag is er ook een machtigste vrouw. Ze heet Ursula Piëch en is de echtgenote van Ferdinand Piëch, de ongekroonde koning van Volkswagen, Porsche, Audi, Seat, Skoda, Scania, MAN en nog enkele bekende merken die allemaal bij het VW-concern horen.

Op de aandeelhoudersvergadering van Volkswagen AG, donderdag in Hamburg, schoof de 75-jarige Ferdinand Piëch zijn vrouw naar voren als nieuwe toezichthoudster. De aandeelhouders en ook de VW-directie konden weinig anders doen dan het voorstel accepteren. Piëch maakt achter de schermen de dienst uit. Hij is grootaandeelhouder, oud-bestuursvoorzitter en preses van de raad van commissarissen, het college van toezichthouders.

Verbazing was er wel. „Wat voor verdiensten heeft Ursula Piëch voor de Duitse auto-industrie in het algemeen en voor Volkswagen in het bijzonder?”, waagde een couponknipper. Waarop Ferdinand schnauzte: „Mijn vrouw zal deze baan beter doen dan ik.” Ursula moet als commissaris de belangen van de families Piëch en Porsche behartigen; geen geringe opgave gelet op het feit dat Porsche dit jaar als grootaandeelhouder van VW door Volkswagen AG wordt ingelijfd.

Het is niet overdreven te stellen dat VW, een van de grootste drie autoconcerns ter wereld, door de familieclan Piëch wordt aangestuurd. Ursula’s belangrijkste verdienste, zo viel in Hamburg te beluisteren, is het feit dat ze de echtgenote van Ferdinand is. „En die wil zijn erfenis veiligstellen. Als hij er niet meer is, moet z’n vrouw het van hem overnemen”, aldus een aandeelhouder. „De Piëchs willen koste wat het kost hun invloed op Volkswagen houden.”

Ursula Piëch-Plasser (55) is van opleiding kleuterjuffrouw. Ze kwam begin jaren ’80 als kindermeisje bij de familie Piëch en kreeg een verhouding met pater familias Ferdinand Piëch, met wie ze in 1984 trouwde. Ferdinand Piëch bouwde ondertussen aan zijn droom: een wereldomspannend concern met wagens voor het volk en voor de elite, vrachtauto’s en luxe motorfietsen.

Juist vorige week werd bekend dat Volkswagen via zijn Audi-dochter de Italiaanse motorfietsenmaker Ducati heeft overgenomen. Drijvende kracht achter deze deal: Ferdinand Piëch, die van zijn liefde voor Ducati nooit een geheim heeft gemaakt. Op de aandeelhoudersvergadering werd gekscherend gezegd dat Ducati een verjaardagscadeautje is van Ursula voor Ferdinand, die eerder vorige week 75 werd.

Bij VW is beleefd gereageerd op Ursula’s benoeming. Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn zei dat ze „een competente en ondernemende vrouw” is. In de ondernemingsraad heet het dat Ursula „gevoel voor auto’s” heeft en dat ze over „veel sociale vaardigheden” beschikt.

Ulrich Hocker van de Duitse vereniging van aandeelhouders was het helderst in zijn oordeel: „Uit het oogpunt van goed ondernemingsbestuur kun je bezwaar aantekenen, maar de Piëchs hebben Volkswagen op de weg naar succes geleid. Daarom zijn wij voor deze benoeming.”

Joost van der Vaart