Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte aangekomen bij koningin om ontslag kabinet aan te bieden

Premier Rutte zal vanmiddag namens zijn kabinet het ontslag aanbieden bij de koningin.

Premier Mark Rutte zaterdagmiddag tijdens de persconferentie in het Koetshuis van het Catshuis. Foto NRC / Pierre Crom
Premier Mark Rutte zaterdagmiddag tijdens de persconferentie in het Koetshuis van het Catshuis. Foto NRC / Pierre Crom Premier Mark Rutte zaterdagmiddag tijdens de persconferentie in het Koetshuis van het Catshuis. Foto NRC / Pierre Crom

Premier Rutte is aangekomen op Huis ten Bosch voor overleg met koningin Beatrix. Haagse bronnen meldden eerder aan NRC Handelsblad dat hij het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil na de zomer verkiezingen.

Na anderhalf jaar is het kabinet-Rutte demissionair. Morgen debatteert de Kamer over de ontstane politieke situatie.

Frits Wester was eerder vandaag snel met het nieuws op Twitter:

Twitter avatar fritswester frits wester Kabinet biedt ontslag aan

Het minderheidskabinet was sinds vanochtend 9.30 uur bijeen om zich te beraden op de ontstane situatie, nu gedoogpartner Geert Wilders (PVV) de stekker uit de politieke samenwerking heeft getrokken. Geen van de ministers wilden na afloop van de ministerraad iets zeggen. Ze verwezen allemaal naar premier Rutte, die volgens minister Kamp mogelijk later vandaag nog met een verklaring komt.

De Jager: Nederland zal aan markten laten zien dat het financieel solide is

Minister Jan Kees de Jager is “teleurgesteld”:

“Het is niet geruststellend dat deze situatie nu ontstaat. De Kamer is nu aan zet. Wij proberen samen met de Kamer tot een solide beleid te komen en een meerderheid te zoeken voor voorstellen. Ook richting de financiële markten zullen we laten zien dat Nederland onder alle omstandigheden financieel solide kan zijn en blijven.”

De obligatiehandel heeft vanochtend negatief gereageerd op het mislukken van het Catshuis-overleg. Het renteverschil tussen Nederland en Duitsland is vanochtend opgelopen. Dit duidt erop dat het vertrouwen van financiële markten in Nederland afneemt.

Bewindslieden vanochtend somber vlak voor crisisberaad

De gezichten van de verschillende bewindslieden stonden vanochtend somber bij binnenkomst, meldt persbureau Novum. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) verklaarde dat hij een ‘slecht’ weekeinde heeft gehad. “We gaan ons beraden over de ontstane situatie”, zei vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Blok: zo snel mogelijk verkiezingen

Voorafgaand aan de ministerraad was er ook overleg in de partijtop van VVD en CDA. Fractieleider Stef Blok (VVD) verklaarde na afloop dat wat hem betreft ‘zo snel mogelijk’ verkiezingen worden uitgeschreven. “In de tussentijd moet het kabinet in de Kamer op zoek naar een meerderheid voor de begroting voor volgend jaar.” De economie moet wel op orde worden gebracht, zei hij. Sybrand van Haersma Buma (CDA) wilde na afloop niets zeggen. De fracties van VVD en CDA zijn vandaag ook bijeen voor overleg.

Pechtold wil snel begrotingsakkoord, Sap wil informateur

De oppositie roept op zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren. D66-leider Alexander Pechtold wil dat de Kamer uiterlijk voor 1 juni een akkoord sluit voor een volwaardige begroting voor 2013. Pechtold roept de partijen in het parlement oproept om hun taboes op het gebied van de arbeidsmarkt en woningmarkt te laten varen.

“De eerste prioriteit moet nu voor alle partijen zijn om een stevige begroting voor 2013 voor te bereiden, waarmee we aan iedereen het signaal geven dat de politiek niet op zijn handen zit. Dat brengt rust in de economie en het consumentenvertrouwen.”

De D66-leider heeft wel een verlanglijstje zoals een snelle verhoging van de AOW-leeftijd en het aanpakken van de WW. Ook zijn ‘noodzakelijke pijnlijke maatregelen’ zoals een verhoging van de btw onvermijdelijk, aldus Pechtold.

Als het aan Jolande Sap (GroenLinks) ligt, besluit de Tweede Kamer om een informateur te benoemen die de verschillende partijen gaat polsen op welke manier zij willen bijdragen aan de begroting voor volgend jaar. Het publieke debat in de Kamer is namelijk niet de plek om daarover te onderhandelen, zei de politica in een interview met RTL Z.