Egypte annuleert betwiste gasleveranties aan Israël

De Egyptische staatsgasmaatschappij heeft het in Egypte impopulaire en fel gekritiseerde gasakkoord met Israël beëindigd. Dat is gisteren bekend geworden. Volgens de directeur van de gasmaatschappij, Mohamed Shoeib, gaat het niet om een politiek besluit maar had Israël al vier maanden niet meer betaald. Israël ontkent dat. Volgens Jeruzalem is het besluit onwettig.

De Egyptische leveranties voorzien in 43 procent van de Israëlische aardgasconsumptie. Het akkoord werd in 2005 gesloten door het bewind van president Mubarak dat nogal warme relaties met Israël onderhield. Hoewel Egypte in 1979 een vredesakkoord met Israël sloot, is de bevolking het buurland altijd met wantrouwen blijven bekijken. Sinds de val van Mubarak in februari vorig jaar zijn de relaties van Egyptische zijde bekoeld. Betogers bestormden vorig jaar de Israëlische ambassade, die sindsdien is gesloten.

Critici zeggen dat Israël het gas onder de marktprijs geleverd kreeg en dat vrienden van Mubarak zich bovendien miljoenen dollars van de opbrengst toeëigenden.

Sinds de opstand tegen Mubarak en diens val hebben Egyptische militanten de gaspijpleiding door de Sinaï-woestijn naar Israël veertien keer opgeblazen. De laatste keer gebeurde dat twee weken geleden. In geen geval zijn daders opgepakt.

Het contract beliep 2,5 miljard dollar en voorzag in de jaarlijkse levering gedurende 15 jaar van jaarlijks 1,7 miljard kubieke meter aardgas aan Israël. De Egyptische oppositie, voorop de fundamentalistische Moslimbroederschap, leverde scherpe kritiek op de overeenkomst.

De Israëlische minister van Financiën, Yuval Steinitz, noemde de eenzijdige Egyptische maatregel politiek en economisch „erg zorgelijk”. „Dit is een gevaarlijk precedent dat de vredesakkoorden en de vreedzame atmosfeer tussen Israël en Egyptische overschaduwt”, zei hij.

Maar Ibrahim Yousri, een voormalige Egyptische diplomaat die jarenlang via de rechter heeft geprobeerd een einde te maken aan de gasleveranties, verwelkomde het besluit. „Het [de gasleveranties] is een groter schandaal geworden dan de militaire raad kan verdragen”, zei Yousri. (Reuters, AP, AFP)