brief uit Rusland

De Russische premier Vladimir Poetin, die op 7 mei opnieuw wordt geïnaugureerd als president, ziet zich op dit moment geconfronteerd met een opvallend protest in Astrachan. Daar is burgemeesterskandidaat Oleg Sjejn, van de partij Rechtvaardig Rusland, met een aantal medestanders sinds 16 maart in hongerstaking, als protest tegen de frauduleus verlopen (burgemeesters-)verkiezingen. Sjejn verloor van de kandidaat van Poetins partij Verenigd Rusland. Rechtvaardig Rusland begon als een pro-Kremlin oppositiepartij maar ontwikkelt zich steeds meer tot ‘echte’ oppositiepartij. Dat merkte Poetin toen hij op 11 april voor het laatst als premier sprak in de Doema, het Russische parlement. Leden van Rechtvaardig Rusland verlieten demonstratief de vergadering.

In een opiniestuk in The Moscow Times analyseert Vladimir Ryzjkov de gebeurtenissen. Ryzjkov was tot 2006 een onafhankelijke, liberale oppositiepoliticus in de Doema. Nu is hij hoogleraar en politiek commentator.

[...] „Poetin omschreef zijn afgelopen vier jaar als premier als een aaneenschakeling van solide wapenfeiten en successen, gemakshalve vergetend dat de belangrijkste concurrenten van Rusland [...] veel meer vooruitgang en groei hebben geboekt in dezelfde periode. Hij maakte ook duidelijk dat hij geen veranderingen van het politieke systeem zou accepteren, noch deed hij enig voorstel tot enige institutionele verandering, ook al is het overduidelijk dat de Russische onderontwikkelde instituties het belangrijkste struikelblok vormen voor ontwikkeling.

„Poetin heeft alle belangrijke eisen verworpen van de tienduizenden boze, hoog opgeleide middenklasse burgers die tussen december en maart de straat opgingen.

[...] Poetins reactie op de politieke crisis in Astrachan is hiermee in lijn.

[...] Toen hij door een afgevaardigde van Rechtvaardig Rusland tijdens zijn toespraak in de Doema werd gevraagd zijn visie te geven op de situatie daar, gaf Poetin zijn gebruikelijke spottende antwoord dat demonstranten maar naar de rechter moeten gaan. [...] Verontwaardigd over Poetins bespotting van de hongerstakers, verlieten de leden van Rechtvaardig Rusland in protest de Doema.

[...]„Poetin zegt eigenlijk tegen de Russen: ‘De verkiezingen zijn geweest. Accepteer de resultaten en vergeet het verder.’ Het instellen van een transparant en onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke verkiezingsfraude in Astrachan zou duidelijk de doos van Pandora openen. Als dit proces zou beginnen, zouden onderzoekers snel uitgebreide overtredingen en vervalsingen in bijna elke streek en stad van het land vinden. Daarom verwerpen de autoriteiten zo rigide de eisen van de demonstranten, ook al staan de gezondheid en de levens van de hongerstakers op het spel.

Dit voorspelt weinig goeds voor Rusland. Zowel de autoriteiten als de demonstranten gaan door met het verhogen van de inzet. [...] Dit betekent maar een ding: Rusland kan een periode tegemoet zien van verhoogde politieke spanning, botsingen met burgers, en, God verhoede, geweld.”

De hele tekst is te lezen op : http://nrch.nl/9q3