Renteverschil met Duitsland loopt op - ‘absoluut reden tot zorg’

Foto AFP / Scott Olson

De obligatiehandel heeft vanochtend negatief gereageerd op het mislukken van het Catshuis-overleg. Het renteverschil tussen Nederland en Duitsland is vanochtend opgelopen. Dit duidt erop dat het vertrouwen van financiële markten in Nederland afneemt.

Het renteverschil voor tienjarige staatsobligaties, stond vanochtend op meer dan zeventig basispunten. Dat is het grootste verschil sinds de euro in 1999 werd ingevoerd. Het renteverschil, de ‘spread’ genoemd, geeft aan hoe riskant beleggers een land beoordelen ten opzichte van het als risicovrij beschouwde Duitsland.

Janneke Willemse, hoofdredacteur van Belegger.nl, meldt op Twitter:

Twitter avatar jannekewillemse Janneke Willemse Duitse rente daalt (van 1,71% naar 1,67%), NL-se rente stijgt (van 2,32% naar 2,42%) - spread loopt op na Catshuis - http://t.co/sFc7pjsO

Hogere rente reactie op Nederlandse politieke situatie

Economisch commentator Maarten Schinkel van NRC zegt dat de hogere Nederlandse rente een “pure reactie” op de Nederlandse politieke situatie is.

“De hogere rente was voorzien en wat dat betreft maakt de markt zijn eigen verwachtingen waar. Halverwege november, toen de muntunie op scheuren stond, stond de spread op 63 basispunten. Dat die nu nog groter is, is veelbetekenend. Het betekent dat het risicoprofiel van Nederland ten opzichte van Duitsland hoger is geworden. De vergoeding om geld te lenen aan de Staat der Nederlanden gaat omhoog.”

Volgens Schinkel is er “absoluut reden tot zorg”.

“Nederland heeft Duitsland de afgelopen vijftien jaar altijd geschaduwd als het om rente gaat. Soms was de Nederlandse rente zelfs lager. Nu is er sprake van een vlucht van beleggers uit Nederland. Een duidelijke trendbreuk.”

Druk op Nederlandse politiek neemt toe

Schinkel zegt dat de hogere Nederlandse rente voor kredietbeoordelaars aanleiding kan zijn om de kredietstatus van Nederland - die nu nog AAA is - te verlagen.

“De hogere rente zal de Nederlandse politiek verder onder druk zetten om snel tot een geloofwaardige begrotingsdiscipline te komen. Dat hebben we eerder ook in België gezien.”

Kroes vindt dat Nederland moet opschieten

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in het Radio 1 Journaal gezegd dat Nederland “voor het eind van de maand” een plan moet hebben om het begrotingstekort terug te brengen. Europa neemt volgens haar geen genoegen met Nederlandse intentieverklaringen.

AEX-index lager geopend

De AEX-index is vanochtend net als de andere Europese beurzen lager geopend. Rond 9.45 uur stond de AEX-index op een verlies van ruim 2 procent.

Philips was met een winst van ruim 6 procent vooralsnog de enige stijger. Het bedrijf maakte eerder vanochtend bekend dat het over het eerste kwartaal een flink hogere winst heeft geboekt dan een jaar geleden. Het elektronicaconcern behaalde over de eerste drie maanden van het jaar een winst van 248 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 137 miljoen. De omzet liep op tot 5,61 miljard euro tegenover van 5,26 miljard in het eerste kwartaal van 2011.

De andere Europese beurzen staan op een licht verlies.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van Melle Garschagen en Maarten Schinkel over het opgelopen renteverschil. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie.