Van Haersma Buma ‘verbijsterd’: niemand rekende op breuk

Sybrand van Haersma Buma zegt "totaal verbouwereerd" te zijn geweest. Screenshot NOS

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma was gisteren “totaal verbouwereerd en verbijsterd” toen Geert Wilders de stekker uit de Catshuisonderhandelingen trok. Volgens hem waren er nog opties, zo zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag.

Wilders zou gisteren het overleg zijn begonnen met de mededeling dat zijn hele team niet akkoord is met het bezuinigingspakket. Tijdens de onderhandelingen was er volgens Van Haersma Buma regelmatig het gevoel dat het niet ging lukken. Maar toen afspraken waren gemaakt over hervormingen op de woningmarkt en de AOW had hij het gevoel dat een grote horde was genomen.

Volgens de CDA-voorman werd het onderhandelen met de PVV, die halverwege Kamerlid Hero Brinkman zag vertrekken, steeds moeilijker.

“Het is een beetje alsof je met iemand Mens Erger Je Niet speelt, en aan het einde als iemand dreigt te verliezen, gooit hij het hele bord om.”

Van Haersma Buma gaf in de uitzending toe dat hij op de laatste dag niet had gerekend op een mislukking. In de afgelopen weken waren de onderhandelaars meerdere keren in pak naar het Catshuis afgereisd, zodat ze bij een mislukking meteen de pers te woord zouden kunnen staan. Gisteren waren de pakken echter thuis gebleven. Hij heeft zijn zoon via de telefoon door de klerenkast geleid om toch nog goed voor de dag te komen.

CDA wil samenwerken met Kamer voor begroting 2013

Van Haersma Buma zocht opnieuw toenadering tot de oppositie, om zo veel mogelijk plannen door de Kamer te loodsen en te komen tot een begroting voor 2013.

Op de vraag van Jinek of Van Haersma Buma de capaciteiten heeft om CDA-leider te worden, reageerde hij dat anderen dat zullen moeten bepalen. Het CDA zal binnenkort de knoop moeten doorhakken of er een nieuwe leider wordt voorgedragen of een lijsttrekkersverkiezing zal worden gehouden.

Van Aartsen: Nederland nu in rijtje van probleemlanden

Door de politieke crisis wordt Nederland in het buitenland al in het rijtje van probleemlanden binnen de eurozone gezet, zo waarschuwde VVD-coryfee en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen. “Er moet dus snel een oplossing worden gezocht.”

Van Aartsen stelde dat een minderheidskabinet normaal geen controversiële beslissingen mag nemen.

“Maar dat is nu wel nodig. Er moet op de een of andere manier toch geregeerd worden. Verkiezingen zijn er op z’n vroegst pas rond september.”

Hij wees erop dat premier Mark Rutte (VVD) in het verleden ook zaken heeft kunnen regelen zonder PVV-steun. “Denk aan de politietrainingsmissie in Kunduz en de Europapolitiek.”

“We moeten het niet hebben over wat het land met Geert Wilders aanmoet, maar over wat het land nodig heeft.” De PVV-leider is volgens hem loyaal tot het moment dat zijn eigen positie in het geding komt. “Ik denk dat dit een rol heeft gespeeld.”

De val van de coalitie in Limburg en het vertrek uit de PVV van Kamerlid Hero Brinkman zou hem nerveus hebben gemaakt. “Ik heb weleens gezegd: op enig moment laat Wilders jullie in de steek. Dat kan ook een moment zijn dat je het niet verwacht.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

PVV stijgt in peiling na mislukken Catshuisberaad

De PVV is in de peiling van Maurice de Hond gestegen na het mislukken van het Catshuisberaad. Vrijdag peilde De Hond de partij op zeventien zetels, vandaag staat de partij op negentien zetels, concludeert De Hond uit een spoedpeiling onder 4500 mensen die zaterdagavond en zondagochtend werd gehouden.

Vorige week zondag haalde de PVV nog twintig zetels in de peiling. Het CDA maakt deze week een duikvlucht door drie zetels te verliezen en uit te komen op elf. De VVD steeg sinds vorige week van 31 naar 33 zetels.

Van de ondervraagden vindt 61 procent dat direct nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Een minderheid van 37 procent vindt dat eerst moet worden geprobeerd steun te vinden bij andere partijen voor het Catshuisakkoord.

De helft (49 procent) van de ondervraagden legt de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij PVV-leider Geert Wilders. Dertig procent vindt dat premier Mark Rutte (VVD), vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en Wilders evenveel schuld hebben.