Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Treinverkeer rond Amsterdam deels op gang - Schultz bezoekt gewonden

Foto Hollandse Hoogte/Amaury Miller

Het treinverkeer dat door het ongeluk in Amsterdam plat lag is vanmiddag deels opgestart. De treinen tussen Haarlem en Arnhem en tussen Amsterdam en Vlissingen rijden nog volgens een aangepast schema.

Een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail verklaart dat dat te maken heeft met “geplande werkzaamheden”, meldt een woordvoerder aan persbureau Novum.

De sprinter die gisteravond bij de botsing betrokken was is inmiddels naar een werkplaats gesleept voor verder onderzoek. De sneltrein moet in delen worden weggehaald. De schade aan het spoor is volgens Prorail groot. Twee wissels zijn kapot en het spoor is ‘flink ontzet’. De reparatie kan nog tot in de nacht duren, aldus de woordvoerder:

“Maar gelukkig liggen daar meerdere sporen. Twee sporen die waren afgesloten om de onderzoekers ongehinderd hun werk te kunnen laten doen, zijn nu vrijgegeven.”

Minister en burgemeester bezoeken slachtoffers

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz heeft vanmiddag samen met burgemeester Eberhard van der Laan in het VU medisch centrum mensen bezocht die gisteravond gewond raakten.

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. “Ik wens hen, en andere betrokkenen, veel sterkte”, aldus Schultz. De slachtoffers liggen in diverse ziekenhuizen. Een aantal gewonden heeft het ziekenhuis inmiddels mogen verlaten.” De minister sprak haar waardering uit voor het werk dat de hulpverleners hebben verzet.

Over de oorzaak van het ongeluk valt nog niet veel te zeggen. De spoorwegpolitie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn bezig met het onderzoek. “Het is belangrijk dit tot op de bodem uit te zoeken”, zei NS-topman Bert Meerstadt, vanmiddag die sprak van een nachtmerrie. Naast Meerstadt is ook Prorail vol lof over de hulpdiensten.