Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Tientallen gewonden bij treinbotsing - minister wil snel onderzoek oorzaak

In Amsterdam zijn zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 117 gewonden gevallen, hiervan zijn 42 mensen zwaargewond en circa 75 mensen lichtgewond. Foto: Amaury Miller
In Amsterdam zijn zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 117 gewonden gevallen, hiervan zijn 42 mensen zwaargewond en circa 75 mensen lichtgewond. Foto: Amaury Miller Reddingsdiensten gisteren aan het werk na de treinbotsing in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Treinreizigers rond Amsterdam lopen nog de hele ochtend vertraging op. De herstelwerkzaamheden na het ongeluk van gisteravond zijn nog altijd bezig. Eén trein is inmiddels weggesleept.

Ter hoogte van het Westerpark botsten gisteren een stoptrein en een sneltrein rond 18.15 uur frontaal op elkaar. Er zijn 42 zwaargewonden in een ziekenhuis opgenomen. Ongeveer 75 personen zijn met lichte verwondingen behandeld. Het duurde uren voordat de honderden passagiers uit de treinen waren gehaald. Het is nog onduidelijk hoe de twee treinen op hetzelfde spoor zijn terechtgekomen.

De meeste slachtoffers zijn naar het VU medisch centrum gebracht, maar er zijn ook gewonden overgebracht naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis.

Twitter avatar NS_online NS online Onze aandacht en medeleven gaan uit naar alle betrokkenen. Voor vragen is een tel.nr. geopend http://t.co/B80Ww77x

Reizigers tussen Amsterdam en Leiden moeten omreizen via Utrecht. Degenen die tussen Amsterdam en Schiphol reizen, worden omgeleid via Duivendrecht. Hetzelfde geldt voor reizigers tussen Amsterdam en Sloterdijk. Tussen Sloterdijk en Haarlem en tussen Sloterdijk en Zaandam rijden bussen.

Minister Schultz wil zo snel mogelijk oorzaak boven tafel hebben

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat in een reactie weten zo snel mogelijk te willen weten wat de oorzaak is van het ongeval. Ze wenst de gewonden en andere betrokkenen veel sterkte toe. Gisteren was al duidelijk dat de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid ieder een onderzoek hebben ingesteld. Het Amsterdams Openbaar Ministerie neemt de leiding over het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

De gemeente Amsterdam heeft een informatienummer (020-2539200) geopend voor familieleden en vrienden van vermisten die zich mogelijk in een van de twee treinen bevonden.

Burgemeester Van der Laan: hulp kwam snel op gang

Burgemeester Van der Laan heeft gisteren om 22.00 uur een van de opvanglocaties voor de treinbotsing bezocht en gesproken met passagiers en hulpverleners.

Van der Laan:

“Het is begrijpelijk dat de mensen in de trein erg geschrokken zijn van deze forse botsing. De mensen die ik gesproken heb, gaan hier op een nuchtere manier mee om. Er zijn veel gewonden gevallen, voor wie de hulp gelukkig snel op gang is gekomen door de samenwerking van alle instanties. De zorg en aandacht gaan nu vooral uit naar de mensen met het zwaarste letsel. Ik hoop dat deze botsing voor ieder persoonlijk goed afloopt.”

Ook minister-president Mark Rutte heeft de burgemeester gebeld om zijn betrokkenheid te tonen en heeft hulp aangeboden.