Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Stremming spoor Amsterdam kan langer duren dan verwacht

Het is mogelijk dat het spoor door het treinongeval in Amsterdam langer gestremd blijft. “We weten nog niet of het spoor of de bovenleiding door het ongeluk beschadigd is geraakt”, legt een woordvoerder van de NS uit.

Nederland, Amsterdam, Westerpark.21042012.21 april 2012. AMSTERDAM - In Amsterdam zijn zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 117 gewonden gevallen, hiervan zijn 42 mensen zwaargewond en circa 75 mensen lichtgewond. Foto: Amaury Miller
Nederland, Amsterdam, Westerpark.21042012.21 april 2012. AMSTERDAM - In Amsterdam zijn zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 117 gewonden gevallen, hiervan zijn 42 mensen zwaargewond en circa 75 mensen lichtgewond. Foto: Amaury Miller Reddingsdiensten gisteren aan het werk na de treinbotsing in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Het is mogelijk dat het spoor door het treinongeval in Amsterdam langer gestremd blijft. “We weten nog niet of het spoor of de bovenleiding door het ongeluk beschadigd is geraakt”, legt een woordvoerder van de NS uit tegenover persbureau Novum.

Twitter avatar NS_online NS online Treinverkeer Amsterdam-Haarlem en Amsterdam-Schiphol is weer langzaam opgestart, verwachting: pas vanavond normaal http://t.co/ppWkPZHK

Beide treinen inmiddels weggesleept


Op de site
gaf de NS vanochtend de verwachting dat het treinverkeer rond 13.00 uur weer volgens schema zou rijden. Die schatting bleek optimistisch. De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid waren nog de hele ochtend bezig met het onderzoek ter plaatse. Daardoor konden vanochtend de treinen nog niet van hun plaats worden gehaald. Inmiddels zijn beide treinen weggesleept.

“Het ongeluk gebeurde al om 18.15 uur, maar pas rond 21.30 waren alle inzittenden de trein uit. De inspecteurs konden dus pas aan de slag toen het al donker was en sommige zaken kun je alleen bij daglicht onderzoeken.”

Vanmiddag meer nieuws over de tientallen gewonden

Het spoor ten westen van Amsterdam Centraal is een van de drukste trajecten in Nederland. “Een geluk bij een ongeluk is dat het nu zondag is. Maar we realiseren ons heel goed dat dit morgen een van de belangrijkste trajecten is waarover iedereen naar zijn werk gaat.”

Bij het ongeluk vielen 42 zwaargewonden. Daarnaast hebben 75 lichtgewonden zich in een ziekenhuis laten behandelen. De gemeente Amsterdam komt vanmiddag met nieuwe informatie over de gewonden, zegt een woordvoerder.

Politie heeft onderzoek afgerond - oorzaak botsing nog onbekend

De politie heeft het onderzoek ter plaatse gisteravond al afgerond. Over de oorzaak is volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) nog weinig te zeggen. Een machinist ligt zwaargewond in een ziekenhuis. De ander is lichamelijk niet zwaargewond, maar is in een zodanige staat dat hij nog geen verklaring kan afleggen. De drie onderzoeken die worden gedaan richten zich op verschillende zaken. De politie bekijkt of iemand strafbaar heeft gehandeld. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat onder meer na of de vergunningen in orde zijn en of de infrastructuur aan de eisen voldoet. De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt welke lessen uit het ongeluk te trekken zijn.

Minister Schultz wil zo snel mogelijk oorzaak boven tafel hebben

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat in een reactie weten zo snel mogelijk te willen weten wat de oorzaak is van het ongeval. Ze wenst de gewonden en andere betrokkenen veel sterkte toe.