Slachtoffer treinbotsing overleden

Foto Hollandse Hoogte/Amaury Miller

Een van de mensen die gisteravond gewond raakten bij de treinbotsing in Amsterdam is vanmiddag overleden. Dat maakte de gemeente Amsterdam bekend.

Het betreft een vrouw van 68 jaar, afkomstig uit het oosten van het land. Er liggen nog zestien gewonden in een ziekenhuis. Na het ongeluk zijn in totaal 42 zwaargewonden in een ziekenhuis opgenomen. Ongeveer 75 personen liepen lichte verwondingen op.

De meeste slachtoffers zijn gisteren naar het VU medisch centrum gebracht, maar er zijn ook gewonden overgebracht naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis.

De gemeente Amsterdam heeft vandaag een informatienummer (020-2539200) geopend voor familieleden en vrienden van vermisten die zich mogelijk in een van de twee treinen bevonden.

Van der Laan spreekt steun uit voor nabestaanden

Burgemeester Eberhard van der Laan bezocht vanmiddag met minister van Infrastructuur Melanie Schultz gewonden in het VUmc, en sprak daar zijn medeleven uit:

“Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de vrouw voor wie het treinongeval noodlottig is geweest. Wij wensen hen veel kracht en sterkte met dit verlies. Iedereen met lichte of zware verwondingen wens ik een spoedig herstel.”

Ook Schultz gaf een reactie op het overlijden van een van de slachtoffers:

“Het is zeer triest dat door het treinongeval een persoon is overleden. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Ik wens hen veel kracht bij het verwerken van dit vreselijke verlies.”

In totaal 122 mensen hebben zich laten controleren op de eerste hulp van een ziekenhuis in de regio Amsterdam. Dit in aanvulling op de eerste medische assistentie in de trein en op de medische controles op opvanglocaties. Het aantal mensen dat de eerste hulp bezoekt neemt nog toe, omdat ook vandaag nog mensen bij een ziekenhuis langsgaan voor controle.

Over de oorzaak van het ongeluk valt nog niet veel te zeggen. De spoorwegpolitie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn bezig met het onderzoek. “Het is belangrijk dit tot op de bodem uit te zoeken”, zei vanmiddag NS-topman Bert Meerstadt, die sprak van een nachtmerrie. Naast Meerstadt is ook Prorail vol lof over de hulpdiensten.